Menu Zavřít

Washington chce po Evropě přísnost vůči Íránu. Americké firmy tam čile obchodují

18. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

I přes americké sankce mají v Íránu lepší pozici firmy ze Spojených států než evropské společnosti. Například americké sojové boby se do islámské republiky dovážejí na základě výjimky, zatímco třeba německé léky mají smůlu. Přístup Západu k Íránu byl bodem svaru i na víkendové konferenci v Mnichově.

Zástupci německých firem tvrdí, že jsou diskriminováni na osmdesátimilionovém íránském trhu v rámci amerických obchodních sankcí proti režimu Teheránu. Washington prý německé společnosti zastrašuje, ale americké firmy protežuje.

Například není jasné, jak se sankce vztahují na dovoz léků nebo potravin. Sója od amerických zemědělců dostala výjimku, mimo jiné díky tomu, že na dovoz sójových bobů uvalila vyšší cla Čína. Německé firmy se neodvažují dodat do Íránu ani léky, aby nenaštvaly mocného obchodního partnera, napsal německý deník Handelsblatt.

Uplatňování sankcí řídí americká vládní agentura Office of Foreign Assets Control (OFAC), která spadá pod americké ministerstvo financí. Americké banky a firmy mají u OFAC protekci, společnosti z jiných zemí raději obchody s Teheránem utlumily.


Američané chtějí podkopat Nord Stream 2. Vyhrožují Němcům sankcemi

 Pokládání potrubí plynovodu Nord Stream 2 lodí Audacia v německých vodách


Bývalý zaměstnanec OFAC Joshua Kirschenbaum, tvrdí, že se Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa chovají pokrytecky a nepředvídatelně, využívají k tomu také obchodní sankce. Tato metoda nahrává americkému byznysu.

Americké velvyslanectví v Berlíně vytrvalým tlakem znemožnilo německým firmám, aby spolupracovaly s íránskými společnostmi v Německu. Například Deutsche Telekom odpojil telefonní a internetové linky íránské bance Bank Melli v Hamburku.

Velké firmy jako Volkswagen, Daimler, Siemens a Allianz už oznámily, že své obchodní aktivity v Íránu ukončují, aby se vyhnuly problémům s Američany. Německé banky se neodvažují provádět transakce s Íránem, aby nepopudily americkou vládu.

„Němečtí podnikatelé zjistili, že pokud se jedná o americký prospěch, Spojené státy mohou dovážet zboží do Íránu. Evropské firmy jsou naopak ohroženy americkými sankcemi,“ stěžuje si ředitelka německé asociace pro Blízký a Střední východ Helene Rangová.

Nejistý mimodolarový mechanismus

Největší evropské ekonomiky Německo, Francie a Velká Británie se snaží obejít Spojené státy vytvořením obchodní platformy Instex pro provádění finančních transakcí z Íránem. Teheránský režim zatím mechanismus odmítá. Největším kritikem je šéf íránské justice Sádek Amolí Larídžání. Nelíbí se mu zejména to, že Evropa mimodolarové obchodování podmiňuje vyjednáváním o íránských zbraních. Instex má umožnit evropským firmám s Íránem dále obchodovat a platit například léky, potravinami a dalšími výrobky.

„Po devíti měsících odkladů a vyjednávání Evropané vytvořili mechanismus s omezenou kapacitou týkající se pouze potravin a léků. Írán ale nikdy nepřijme jejich zvláštní a ponižující podmínky, jimiž je připojení se k FATF a vyjednávání o našem raketovém programu,“ zdůraznil Larídžání. FATF je zkratka pro akční skupinu pro boj proti praní špinavých peněz Financial Action Task Force.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf nicméně prohlásil, že nový finanční mechanismus mezi Íránem a Evropou je první a kladný krok EU k ochraně zájmů Íránu. Popřel, že by byl Instex spojován s FATF. Vytvoření zrcadlového mechanismu na íránské straně, který bude obcházet íránskou centrální banku kvůli americkým sankcím, může trvat několik měsíců.

Rozpory v Mnichově

Téma evropské spolupráce s Teheránem se stalo jedním ze sporných bodů mezi Spojenými státy a EU také na bezpečnostní konferenci v Mnichově, která se konala o víkendu. „Přišel čas, aby evropští spojenci přestali podkopávat americké sankce a stáli za námi a íránským lidem,“ prohlásil v Mnichově americký viceprezident Mike Pence.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že Česká republika podporuje stanovisko EU. Jaderná dohoda s Íránem z roku 2015 by se neměla vypovídat. „My chceme hledat cestu k zachování íránské dohody, protože svůj cíl plní. Je to také cesta, jak angažovat Írán v jednáních,“ míní. Teherán hrozí, že ji přestane dodržovat, pokud Evropané nezajistí ekonomický prospěch ze setrvání na podmínkách dohody.

Írán je hrozba:

Ukončete jadernou dohodu s Íránem, vyzval Pence v Polsku

 Americký viceprezident Mike Pence během návštěvy Japonska

BRAND24

Dále čtěte:

Jak maká Trump? Většinu pracovní doby se fláká a šaškuje, tvrdí kritici

Trump a umění kšeftu. Kvůli bohatství chtěl podvést i otce

Írán chystá námořní cvičení s Ruskem v Kaspickém moři

Jedna rána, mnoho much. Nové kolo protiíránských sankcí je v rozporu se zájmy USA

 Írán - ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).