Menu Zavřít

Po nepovedeném raketovém testu místní Rusové skupují jód. Lékárny mají vyprodáno

9. 8. 2019
Autor: čtk

Rusové žijící na severu země, kde podle úřadů jen nakrátko stoupla radioaktivita po nepovedeném čtvrtečním raketovém testu na střelnici ruského vojenského námořnictva, začali skupovat jód. Uvedla to dnes ruská média. Podrobnosti o testu, který skončil výbuchem, se ruské ministerstvo obrany rozhodlo utajit. Podle nepotvrzených zpráv byli do moskevských nemocnic dopraveni lidé s nemocí z ozáření.

Ministerstvo obrany už ve čtvrtek oznámilo, že při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo na zkušební střelnici u Severodvinska nastal výbuch a požár. Přilehlá oblast Bílého moře, Dvinský záliv, byla na měsíc uzavřena pro civilní plavbu. Při neštěstí zahynuli dva specialisté, další lidé byli zraněni. Asi 40 kilometrů od místa nehody se podle úřadů krátce zvýšila radioaktivita.

Zatímco ministerstvo obrany žádné další podrobnosti nesdělilo, na sociálních sítích se objevily zprávy o zraněných, údajně hospitalizovaných až v Moskvě kvůli ozáření.

Šest lidí bylo údajně dopraveno speciálními letadly do hlavního města, kde je převzala kolona vozidel s lidmi v protichemických oblecích. Pacienti, kteří prý mají i těžká zranění, byli hospitalizováni s diagnózou nemoc z ozáření. V zóně výbuchu prý pracují specialisté na sběr radioaktivního odpadu. Informace se odvolávají na zprávy investigativního internetového média Baza, z jiných zdrojů je nelze ověřit.


Generál Pavel varuje: Aktivity Ruska jsou pro Česko větší hrozba než terorismus

 Petr Pavel


„V lékárnách Archangelska a Severodvinska prudce stoupla poptávka po preparátech obsahujících jód,“ napsala agentura Interfax. Momentálně se žádné pilulky s jódem nedají sehnat, protože lidé „skoupili všechno“, jak prohlásil jeden lékárník. Sháňka po jódu podle něj vypukla ještě ve čtvrtek večer a lidé nejprve kupovali tabletky a pak i další preparáty a roztoky, obsahující jód. Lékárníci si objednali další zboží, protože sháňka po jódu pokračuje i dnes. Podle místního serveru jód aktuálně není v devíti z 15 místních lékáren, ale poptávka pokračuje.

Existuje teorie, že preparáty s jódem jsou s to chránit organismus před radiací, ale nedoporučuje se je užívat bez konzultace s lékaři, což se týká především lidí s problémy se štítnou žlázou, poznamenal list Vedomosti.

Radioaktivita po 30 minut podle náčelníka civilní obrany trojnásobně překročila přípustnou normu, než prudce klesla. Lidem prý nic nehrozilo, větší dávku dostane pacient při vyšetření na rentgenu, napsal list Kommersant. Informace o krátkodobém zvýšení radioaktivity dnes z webu severodvinské radnice zmizela. Podle dnešní zprávy TASS je v oblasti radioaktivita v normě.

Uzavření Dvinského zálivu představuje podle nejmenovaných zástupců vojenského námořnictva preventivní opatření ohledně místního rybolovu, protože do těchto vod se mohlo dostat vysoce toxické raketové palivo. To se během tří čtyř týdnů natolik rozředí, že přestane být nebezpečné. Navíc vojáci potřebují čas, aby našli a vyzvedli z moře kusy poničené techniky, nutné k vyšetření příčin čtvrteční nehody.

Čtěte komentář: Sankce bolí, ty chytré zvlášť

Dále čtěte:

Miliardáři v čele znesvářených států: Porošenko je bohatší než Putin, ale pouze oficiálně

Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

Cvičiště Ukrajina. Země slouží Rusům jako testovací polygon pro kyberválku

BRAND24

Demokracie azbukou. Zelenského na Ukrajině čekají tři zásadní úkoly

„Únava z prezidenta“. Důvěra Rusů v Putina klesla nejníže za posledních 13 let

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).