Menu Zavřít

Miliardáři v čele znesvářených států: Porošenko je bohatší než Putin, ale pouze oficiálně

14. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz/AFP Photo/Ukrainian Presidential Press Service/ Mykola Lazarenko

Rusko a Ukrajina jsou kvůli incidentu v Kerčském průlivu na pokraji otevřeného konfliktu. V čele obou států stojí muži, který jsou velmi dobře zajištěni. Jak by dopadlo srovnání majetkových poměrů prezidentů Ruska a Ukrajiny? Kdo by v „majetkové“ válce vyhrál?

Majetek ruského prezidenta Vladimira Putina je opředen mnoha dohady. Z oficiálních zdrojů Kremlu nicméně vyplývá, že za rok 2017 příjmy prezidenta meziročně stouply z 8,68 milionu rublů na 18,73 milionu rublů (6,4 milionu korun). To by znamenalo, že jeho měsíční příjem překračuje půl milionu korun. Kromě platu se jedná o úroky z bankovních vkladů a vojenské penze, které Putin pobírá jakožto bývalý agent KGB.

Příjmy Putina jsou podle německého týdeníku Wirtchaftswoche srovnatelné s těmi, které pobírá německá kancléřka Angela Merkelová. Platová úroveň v Rusku a Německu je naopak nesrovnatelná. Učitelka na moskevském gymnáziu má asi sedmnáctkrát nižší plat než německá kantorka.


Miliardářům kraluje Putin. Má prý víc než Gates s Bezosem dohromady

 Ruský prezident Vladimir Putin


Protikorupční aktivista a politik Alexej Navalnyj tvrdí, že ruští politici mají mnohem větší majetky, než uvádějí. Většina majetku je formálně napsaná na cizí osoby. Putin se hlásí ke dvěma bytům v Moskvě a Petrohradu a třem autům. Dvěma Volhám a jedné terénní Ladě Niva. Spekuluje se o tom, že fakticky vlastní mnohem větší majetek, například podíly ve společnostech Gazprom nebo Surgutněftěgaz.

Server Business Insider napsal, že Putin může být považován za nejbohatšího muže planety a jeho jmění by mohlo dosahovat výše až 200 miliard dolarů (4,5 bilionu korun).

Ukrajinský prezident Petro Porošenko je podle oficiálních zdrojů mnohem bohatší než Putin. V roce 2017 si vydělal 16,3 milionů hřiven (13,4 milionu korun). To znamená přes 1,1 milionu korun měsíčně. Od státu nicméně dostává ročně plat 276 tisíc korun (23 tisíc korun měsíčně). Ten má dávat na dobročinné účely.


Podivný azovský incident. Konflikt v Černém moři hraje do karet Putinovi i Porošenkovi

 Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko


Hlavní zdroj příjmů pochází z impéria na výrobu cukrovinek a čokolády koncernu Roshen. Od roku 2014, kdy zastává prezidentský úřad, Porošenko tvrdí, že nepobírá žádné dividendy. Podle časopisu Forbes má ale majetkové podíly v další stovce firem a jeho majetek se odhaduje na 858 milionů dolarů (20 miliard korun).

Ruská agentura Interfax navíc v listopadu uvedla, že Porošenko získal dividendy za období 2015 až 2018 ve výši 60 milionů hřiven (49 milionů korun) od fondu Prime Assets Capital Fund, který spravuje jeho majetek. Prezidentská kancelář zdůraznila, že prostředky Porošenko použije na podporu projektů integrace Ukrajiny do EU a NATO.

BRAND24

Dále čtěte:

Pumpování oligarchů: Putin požaduje 120 miliard dolarů na nové investice

Na palubě zadržených lodí byli i ukrajinští rozvědčíci. Rusko bere zajatce do vazby

Putinova popularita v Rusku dál klesá, po pěti letech se propadla pod 60 procent

 Ruský prezident Vladimir Putin

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).