Menu Zavřít

Noemova Archa v praxi: v Austrálii chtějí kvůli suchu přesunout ryby z řeky

11. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Regionální vláda Nového jižního Walesu se rozhodla pro masivní přesun ryb z dolního toku ohrožené řeky Darling, jež spolu s přítoky tvoří největší říční systém v Austrálii. Obává se opakování situace z přelomu roku, kdy došlo k hromadnému úhynu ryb kvůli suchu a nedostatku kyslíku v řece.

V Austrálii se blíží léto, jež má být opět velmi horké a suché. Vláda Nového jižního Walesu se rozhodla vyčlenit deset milionů australských dolarů (160 milionů korun) na záchranu ryb. Akce si v australských médiích vysloužila přirovnání k biblické Noemově arše.

Ryby z dolního toku řeky Darling se mají ještě před příchodem vysokých teplot vylovit a transportovat jinam. Vládní úředníci varují před letním Armagedonem, který spojí vysoké teploty, sucha a požáry. „Očekáváme potenciální rybí Armagedon, proto máme málo času na bezprecedentní akci,“ vyhlásil místní ministr zemědělství Adam Marshall.

Už na přelomu roku kvůli horkému počasí uhynuly v oblasti tisíce ryb, teplota vody přesáhla 40 stupňů Celsia. Ryby neměly dostatek kyslíku, protože se v řece rozšířily řasy. Problémy s přežitím mohou mít také ostatní říční organismy. Úřady očekávají nejhorší sucho v historii země.

Vědci přitom varují, že ekosystémy v oblasti dolního toku řeky Darling jsou v ohrožení i kvůli špatnému stavu blahovičníků pobřežních. „Pokud blahovičníky odumřou, a některé stromy jsou stovky let staré, bude to mít dominový efekt,“ varovala Fran Sheldonová z australského institutu pro výzkum řek na Griffithově univerzitě. Pak hrozí sesuv břehů a zanesení řečiště. V oblasti také přežívá už pouze jedna kolonie říčních škeblí.


Jez v Děčíně je nesmysl, Česko může přijít o dotace, varují ekologové


Sheldonová si je vědoma, že snaha místní vlády o záchranu ryb nezastaví celý proces změn v přírodě, ke kterým dochází v důsledku globální klimatické změny. „Zhroucení tohoto ekologického systému je velmi těžké zabránit,“ obává se.

Ryby mají být převezeny v umělých nádržích, kde bude regulována teplota i obsah kyslíku. Mají být vráceny do řeky v místech, kde budou mít větší šanci přežít. Výlov bude probíhat pomocí elektrického agregátu, který ryby omráčí. Vláda tvrdí, že se ryby přirozeně vrátí na své původní místo až bude v řece více vody. Musí urazit vzdálenost přibližně 500 kilometrů.

Místní rybáři nicméně upozorňují, že iniciativa nezabrání dalším hromadným úhynům ryb. Podle nich se může podařit zachránit maximálně stovky ryb, ohroženy jsou ale desítky tisíc.

Dále čtěte:

Klimatolog Ač: Potřebujeme uhlíkovou daň a další systémové změny, sázet stromy nestačí

Uschlý ráj to na pohled. Česká krajina se začne proměňovat

 Znečištěné ovzduší

Sucho: nové domy budou zelené a naučí se chytat vodu

Na suchu. Nedostatek vody trápí elektrárny i teplárny

Hosté a vetřelci, co táhnou na sever. Klimatická změna způsobí i stěhování zvířat

BRAND24

Málo masa, sem tam brouk. Proměna zemědělství se dotkne hlavně masité stravy

Nové přehrady? Kdeže. Vodu v krajině nejlépe zadrží zdravá půda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).