Menu Zavřít

Nestačí nám, tak zveličují naše problémy s jídlem, říká o Češích polský ministr zemědělství

21. 2. 2019
Autor: čtk

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v souvislosti s kontrolami polského hovězího v Česku řekl, že každá záminka je dobrá k obvinění Polska, že má odporné potraviny. V rozhovoru pro Radio Wnet dnes uvedl, že věc zveličují ty země, které v oblasti produkce potravin nestačí na polskou konkurenci.

„Možná právě kvůli tomu, že se nám dobře daří, je každá záminka dobrá k tomu udeřit na nás, obvinit nás z toho, že máme odporné potraviny,“ řekl v rozhlasu Ardanowski. „Je to zveličované, protože z toho má někdo užitek, protože buď jsou volby, nebo chtějí rozvíjet svoji produkci a prohrávají v konkurenci s námi, protože vyrábíme více a levněji,“ tvrdí šéf polského resortu zemědělství.

České úřady dnes začaly s kontrolou hovězího z Polska. Stalo se tak poté, co veterináři zjistili, že ve zhruba 700 kilogramech masa z Polska byly bakterie salmonely.

„Já nechci nikomu nic oplácet, ale část zemědělců mi říká, že je třeba začít velmi důkladně kontrolovat české pivo,“ řekl Ardanowski ve středu v reakci na rozhodnutí české strany. Bylo to na zemědělském fóru, kde společně s prezidentem Andrzejem Dudou demonstrativně ochutnali polské hovězí. „Jesli náTs neustále budou vydírat, jestli bude někdo rozehrávat svoje vnitropolitické hrátky, a je jedno, zda to budou Čechy nebo jiná země, a jestli bude očerňovat polské potraviny, nemáme jiné východisko než také začít velmi důkladně kontrolovat,“ varoval Ardanowski.

Polský veterinární inspektor Pawel Niemczuk ve středu řekl, že česká strana nezadala informace o nalezení salmonely v polském hovězím do Systému rychlého varování Evropské unie (RASFF). Rovněž podle něho o nálezu neinformovala polské ministerstvo zemědělství. Niemczuk také dodal, že polské úřady nařídily kontrolu masokombinátu, odkud se nakažené maso do Česka dostalo.


Přečtěte si komentáře k tématu:

Babišovi polští přátelé

Tomanův zábrus do asijsko-polské restaurace

 Jan Brož


Česká strana si stojí za tím, že informace do systému varování zadala, zatím je však neověřila Evropská komise. „Národní kontaktní místo pro RASFF vložilo do systému varování informaci včera (ve středu) ve 13:06, zatím nebyla informace schválena ze strany Evropské komise,“ řekl za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý uvedl, že komise má na ověření informací 24 hodin od obdržení hlášení, teprve pak se zveřejní pro ostatní evropské státy. „Protože však jde o vážný nález, zaslala komise polským dozorovým orgánům zprávu emailem včera (ve středu) večer kolem 17.30,“ dodal.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů. Ministr Ardanowski v této souvislosti řekl, že polské maso nikdy nikomu v Evropě neuškodilo, ale hysterie, která kolem tohoto případu vypukla, je obrovská a Česko a Slovensko jsou prý touto věcí „posedlé“.

BRAND24

Kvalita potravin zatěžuje jinak dobré vztahy mezi Českem a Polskem. O problémech s polským jídlem se začalo mluvit v roce 2012 v souvislosti s takzvanou solnou aférou, kdy některé polské firmy prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům potravin. Salmonely v minulosti veterináři našli opakovaně v kuřecím, krůtím či vepřovém mase nebo ve vajíčkách. Na podzim 2012 Polsko spolu se Slovenskem dočasně zakázaly dovoz tvrdého alkoholu z Česka v souvislosti s metanolovou aférou. Na následky otravy nebezpečným alkoholem zemřelo v Polsku několik lidí, v Česku to bylo pět desítek lidí.

Čtěte také:

Maso z Polska v sobě mělo salmonelu. Česko zavádí kontroly

Kauza polského masa: chyby při označování byly ve více restauracích, kontroly pokračují

Zboží privátních značek tvoří téměř pětinu obratu, loni za něj lidé utratili 42 miliard korun

Levnější než Lidl: ruský řetězec chce v Německu uspět s „retrem“ z kartónů a palet

Český potravinový zmar: nejlevnější točeňák kupujte u sousedů

Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do zemí EU

Komentář: Technická sůl se vrací. V podobě polského hovězího

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).