Menu Zavřít

Česká pošta se dohodla s odbory. Od dubna zvýší mzdy o 7,1 procenta

18. 1. 2018
Autor: Tomáš Novák

Česká pošta navýší od dubna zaměstnancům tarifní mzdy o 7,1 procenta. Dohodla se na tom s většinou odborových organizací. Zaměstnanci s tarifní mzdou zároveň v únoru a březnu dostanou mimořádnou odměnu. Průměrná mzda na poště byla před rokem kolem 23 tisíc korun, což je o 6000 korun méně, než je nyní celostátní průměr. Za poslední tři roky tarifní mzdy pošťáků vzrostly v průměru o 15 procent v celkovém objemu 2,5 miliardy korun.

V roce 2017 byla průměrná mzda na poště 23 895 korun, což je zhruba o 5000 korun méně, než je celorepublikový průměr. Zaměstnanci mají úvazek 37,5 hodiny týdně.

„Navýšení jsme směřovali do nárůstů tarifů. Mzdy všech zaměstnanců s tarifní mzdou vzrostou od dubna v průměru o 7,1 procenta. Každému zaměstnanci s tarifní mzdou garantujeme minimální navýšení měsíčních tarifních a výkonových mezd o 1200 korun,“ uvedl generální ředitel Martin Elkán.

Zaměstnanci s tarifní mzdou zároveň obdrží v únoru mimořádnou odměnu za rok 2017 v celkové výši 80 milionů Kč. V březnu získají další mimořádnou odměnu v celkovém objemu 86 milionů korun.


Česká pošta zdražuje. Známka na dopis bude od února stát 19 korun

 Odesílání dopisu - ilustrační foto


Další růst příjmu zaměstnanců bude podle Elkána možný ve chvíli, kdy stát navýší částku úhrady nákladů za univerzální službu nad současných 500 milionů korun a Česká pošta ji zaúčtuje. „V tom případě půjde po dohodě s odbory 45 procent z částky navíc do příjmu zaměstnanců. Vedení České pošty i odborové organizace budou o toto navýšení intenzivně usilovat,“ dodal Elkán.

BRAND24

Česká pošta zaměstnává 30 tisíc lidí v 3200 pobočkách. Pošta se stejně jako další zaměstnavatelé potýká během posledních let s nedostatkem personálu, což souvisí s rekordně nízkou nezaměstnaností. U pozic, jako jsou například řidič, doručovatel nebo pracovník přepážky, je na trhu práce prakticky nulová nezaměstnanost, což se odráží i v možnostech přijímat nové zaměstnance.

Dále čtěte:

Pošta chce konkurovat bezpečnostním agenturám

Podplácelo se na poště? Obžalobě čelí dva lidé a firma

Česká pošta dostane od státu 800 milionů, půjdou i na platy

Stát dá 800 milionů České poště, smaže její ztráty z minulých let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).