Menu Zavřít

Česká pošta dostane od státu 800 milionů, půjdou i na platy

2. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Česká pošta dostane 800 milionů korun za ztrátové služby v letech 2013 a 2014. Částka bude rozložena do tří let. Půl miliardy z toho má jít na platy poštovních zaměstnanců. Uvedl to dnes ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Peníze, které pošta získá, se týkají takzvaného kompenzačního fondu, který vznikl za minulé vlády. Podle Chovance nikdy nezačal fungovat a stát nezaplatil za služby, které si objednal. Chovanec uvedl, že po dnešku tento problém považuje za vyřešený. „Součástí dohody je to, že půl miliardy dá pošta na zvyšování platů zaměstnanců,“ řekl. Podle něj je průměrný plat doručovatelek na poště 15 tisíc korun a zvýšit se bude moci alespoň o 1000 korun měsíčně. Podle ředitele České pošty Martina Elkána by měli jeho podřízení dostat přidáno letos i v příštím roce. Nárůst by měl začít letos v posledním čtvrtletí.

Podle Chovance bylo dnešní jednání dobrým kompromisem, vnitro původně žádalo 1,3 miliardy korun. „Domluvili jsme na kompromisu. Je to vlastně dědictví nedořešeného problému toho kompenzačního fondu,“ řekl Babiš.

Kompenzační fond vznikl po liberalizaci trhu s poštovními službami v roce 2013. Jeho cílem bylo odškodnit Českou poštu za to, že provozuje ztrátové pobočky v malých městech a na vesnicích, takzvanou univerzální službu.


Přidáno dostanou i policisté, celníci a hasiči. Čtěte více:

Zprava Andrej Babiš (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD)


Od roku 2015 ale platí nový poštovní zákon, podle kterého jsou ztráty hrazeny přímo ze státního rozpočtu. Babiš dnes uvedl, že za roky 2015, 2016 a 2017 by to mohlo být po schválení vládou kolem 1,8 miliardy korun.

BRAND24

Menšinové odbory na České poště v období Vánoc vyhlásily stávku za zvýšení mezd o 2500 korun. Vedení pošty to označilo za ekonomicky nereálné. Většinové odbory podepsaly loni v listopadu s managementem dohodu o zvýšení mezd o 2,6 procenta, tedy v průměru asi 550 korun. Průměrná mzda v podniku byla na konci roku zhruba 23 tisíc korun hrubého měsíčně. Průměrná mzda v Česku byla loni ve třetím čtvrtletí 27 220 korun.

Čtěte dále:

Kartou letos zaplatíte už i u pošťáka

Poště za loňský rok klesl zisk na zhruba 190 milionů korun

Česká pošta zdraží. Balík do zahraničí bude stát o 20 korun víc

Soukromníci přebírají poště zákazníky. Státní firma hledá protizbraň

Poštu podezřívá antimonopolní úřad ze zneužití dominance


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).