Menu Zavřít

Brutální protesty ve Francii: přes 130 zraněných, policie zadržela 400 demonstrantů

2. 12. 2018
Autor: čtk

Po násilnostech při sobotních demonstracích v Paříži a dalších francouzských městech byly zadrženy stovky lidí a desítky dalších utrpěly zranění. O situaci dnes na krizové schůzce rokovala vláda pod vedením prezidenta Emmanuela Macrona, který chce uspořádat jednání zástupců politických stran a demonstrantů. Před zasedáním kabinetu ministr vnitra Christophe Castaner nevylučoval vyhlášení výjimečného stavu, podle informací agentury Reuters ale vláda o této možnosti nedebatovala.

Hnutí takzvaných žlutých vest od poloviny listopadu ve Francii demonstruje proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, ale i kvůli dalším vládním opatřením. Sobotní protesty však přerostly v násilnosti, při kterých radikálové útočili na policisty, rabovali obchody a zapalovali domy a auta. Poničen byl i interiér památníku ve Vítězném oblouku. Škody si dnes prohlédl Macron, který se vrátil ze summitu G20 v Argentině.

Jen v Paříži bylo zraněno přes 130 lidí a dalších více než 400 policie zadržela. Násilí se přelilo i do regionů, například v Toulouse na jihu země bylo v sobotu podle dnešního oznámení prefektury zraněno 57 lidí, z toho 48 policistů, v Saint-Étienne jižně od Lyonu dav vyraboval několik obchodů a zdemoloval pobočku banky Crédit Agricole a v Marseille policie zadržela 21 lidí, zranění zde utrpěli tři policisté.

Nejhorší nepokoje za 50 let

Po celé Francii v sobotu demonstrovalo 136 tisíc lidí, což je zhruba dvojnásobek oproti odhadu ze sobotního večera. Agentura Reuters označila nynější nepokoje za nejhorší od občanských bouří v roce 1968. AP současnou vlnu násilí srovnává s nepokoji v roce 2005.

Deset zástupců žlutých vest v týdeníku Le Journal du Dimanche vládě nabídlo dialog, k němu již v sobotu vyzvala řada politiků. Ti také chtěli, aby se hnutí distancovalo od násilností, které je připisováno radikálním skupinám.

Spekulovalo se, že Macron by dnes mohl předstoupit před národ s projevem, to ale podle médií v plánu nemá.

BRAND24

Protesty žlutých vest si od poloviny listopadu vyžádaly tři nepřímé oběti. V noci na dnešek zahynul v jižní Francii u zátarasu postaveného demonstranty řidič dodávky. Před ním už dříve zemřeli na jiných místech motorkář a chodkyně.

Přečtěte si také:

100 tisíc Francouzů v ulicích: demonstrují proti plánu vlády zdražit pohonné hmoty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).