Menu Zavřít

FAČR chce řešit finanční nouzi prodejem stadionu Rošického. Nabídla ho Praze

22. 11. 2017
Autor: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fotbalová asociace ČR nabídla pražskému magistrátu k odkupu stadion Evžena Rošického na Strahově. Ten přitom v roce 2013 asociace získala právě od hlavního města a České unie sportu s úmyslem vybudovat národní stadion. Z tohoto záměru ale sešlo a kvůli současné finanční situaci chce FAČR stadion prodat.

O prodeji strahovského stadionu se mluvilo už v dubnu, kdy se spekulovalo o zájmu developerů, kteří by na místě mohli postavit lukrativní byty s výhledem na město. Magistrát chce ale v územním plánu zachovat Strahov jako sportoviště. Nyní se tak FAČR s nabídkou na prodej obrátila přímo na Prahu a 20. listopadu zaslala dopis primátorce Adrianě Krnáčové.

„Vzhledem k přetrvávajícím finančním závazkům a obecně tíživé finanční situaci se rozhodlo vedení FAČR zahájit jednání o prodeji Stadionu Evžena Rošického. Jako první se FAČR obrátila zcela přirozeně na zastupitelstvo hlavního města Prahy,“ uvedla FAČR ve vyjádření.

Hlavní město je podle FAČR jako jediný subjekt schopno garantovat zachování území pro sportovní využití, práci s dětmi a mládeží. „FAČR v tomto směru opětovně deklaruje neměnnou vůli zachovat pozemky na Strahově prioritně právě pro sport a s ním spojené aktivity. Cena, za kterou pozemky FAČR nabízí, je cenou odhadní, jejíž výši nebude FAČR zveřejňovat,“ dodala asociace.


Neziskové organizace v Česku: od státu bere nejvíc fotbal

 Předseda FAČR Miroslav Pelta


Radní pro majetek za ANO Karel Grabein Procházka České televizi řekl, že čerstvá nabídka dosud nebyla předmětem jednání. „Ale pokud mohu vyjádřit osobní názor, tak to moc velkou podporu mít nebude,“ řekl. „Že to chtějí po třech letech prodat zpátky Praze, to vůbec nechápu, co za tím je,“ dodal pražský zastupitel za Piráty Adam Zábranský.

Stadion Evžena Rošického byl otevřen v roce 1926 a v roce 1978 prošel rekonstrukcí. V minulosti hostil hned několik ligových celků včetně Sparty, Slavie, Bohemians a Dukly, které tam hrály při rekonstrukcích svých stadionů. Pravidelně byl stadion dějištěm finále poháru. Dnes ho využívají k tréninkům fotbalové reprezentace, rozhodčí a atleti z Vysokoškolského sportovního centra. Provozní ztráta se v předchozích letech pohybovala v rozmezí 1,2 až 2,9 milionu korun ročně.

BRAND24

FAČR původně arénu získala do svého vlastnictví s cílem vybudovat národní stadion pro 30 tisíc lidí, který by spolupořádal mistrovství Evropy 2020. Asociace ale nedostala příslib od státu a od projektu i kandidatury fotbalové vedení odstoupilo. Nyní se soustředí na stavby směrem k Ladronce, kde plánuje stavět administrativní budovu pro svazy, dvě hřiště a krytou halu. Prodej stadionu by toto pomohl zafinancovat. Asociace se navíc kvůli dotační kauze dostala do finančních potíží.

Přečtěte si také:

Hradec si nechal poradit od Pelty. Kvůli dotaci postaví stadion o 150 milionů dražší

Olomouc chce koupí stadionu zachránit fotbalový tým. Sigma požaduje 186 milionů

Žižkovský stadion na prodej? Praha 3 rozhodne do konce roku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).