Menu Zavřít

Zeman se obává další světové hospodářské krize. Zkritizoval sankce a cla

20. 9. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Řekl to dnes v Berlíně zahraničním investorům s tím, že za každou takovou krizí stojí "blbost politiků a bankéřů". Konkrétní politiky nejmenoval, ale jasně se postavil proti protekcionismu a clům. Ty nyní prosazuje například americký prezident Donald Trump.

„Mimochodem, mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, protože jakákoliv světová hospodářská krize je způsobena blbostí politiků a blbostí bankéřů,“ řekl Zeman v angličtině zástupcům německých firem, které investují v Česku.

„První lekce jakékoliv seriózní ekonomické učebnice je: vyhněte se protekcionismu, vyhněte se sankcím, vyhněte se clům. Je paradoxní, že řada politiků nečetla ani tuto první lekci,“ poznamenal také český prezident.

Zástupce firem, mezi nimiž byly například společnosti Deutsche Bahn, Škoda Auto, BMW nebo BASF, také vyzval k tomu, aby nadále investovali v Česku. Argumentoval třeba tím, že Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě a jsou v ní stále výrazně nižší platy než ve státech západní Evropy.


Přečtěte si analýzu Ilony Švihlíkové:

Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

 Americký prezident Donald Trump


Podle výkonného ředitele Česko-německé obchodní a průmyslové komory Bernarda Bauera je Česko pro německé investory nejatraktivnější zemí ve střední a východní Evropě. V době digitalizace je ale podle něj nutné bavit se o reformách ve vzdělávání. Lidé, kteří se vyučí, potřebují více praxe, než kolik jí získávají dnes, řekl Bauer. Nedostatek kvalifikovaných pracovních sil je podle něj třeba snižovat i příchodem lidí ze zahraničí.

BRAND24

Pokud jde o české hospodářství, vyjádřil dnes Zeman přesvědčení, že země potřebuje silnou měnu a také zvýšení úrokových sazeb, které by podpořilo spoření.

Dále čtěte:

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

Trump pohrozil EU 20procentním clem na dovoz aut

Úlevy z kvót na ocel a hliník. Trump povolil výjimky Jižní Koreji, Brazílii a Argentině

Trump chystá další cla. Vyděsila ho závislost USA na uranu z postsovětských zemí

EU má připravenou odvetu na omezení vývozu aut do USA. Zvažuje cla na uhlí a léky

Obchodní válka eskaluje, USA a Čína proti sobě zavádějí další stamiliardová cla

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).