Menu Zavřít

Zeman odmítá odvolat Staňka. Podle Hamáčka je ve hře i kompetenční žaloba

26. 6. 2019
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman nechce podle neoficiálních informací odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Chce počkat na konec prověřování trestního oznámení, které Staněk nedávno podal. Zeman to prý řekl na schůzce Michalu Šmardovi, který by měl podle požadavku ČSSD Staňka ve funkci nahradit. Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka Zeman jmenování Šmardy kategoricky nevyloučil a chce dál jednat. Jednou z variant dalšího postupu je podle Hamáčka kompetenční žaloba.

Podle vlivného sociálního demokrata středeční setkání Zemana se Šmardou skončilo negativně a prezident i nadále odmítá Staňka odvolat. Zeman už dříve řekl, že ministr odhalil ve svém resortu „závažná ekonomická pochybení“ a neměl by být za tato odhalení trestán odvoláním. Někteří sociální demokraté to považují pouze za záminku, aby Zeman nemusel Staňka odvolávat.

Hamáček napíše premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby hned v pondělí podal kompetenční žalobu na prezidenta, pokud Zeman do neděle neřekne, kdy jmenuje ministra kultury. Řekl to místopředseda sociální demokracie Ondřej Veselý. Pokud by prezident do neděle 30. června nerozhodl, kdy Šmardu jmenuje, a premiér zároveň neměl připravenou kompetenční žalobu, je to podle Veselého mimo ústavní rámec. ČSSD by v takovém případě musela adekvátně reagovat, uvedl. Zopakoval, že ČSSD by v tom případě svolala nejvyšší orgán mezi sjezdy, předsednictvo by se podle něj sešlo v druhém červencovém týdnu.

Měla by ČSSD kvůli nejmenování Michala Šmardy ministrem podat ústavní žalobu?

Hamáček však slova Veselého mírnil. Klub ČSSD se podle něj nedohodl na tom, že požádá Babiše o podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu. „Je to jedna z možností řešení, ale není to tak, že stojí v nějaké rovině ultimáta, že bychom požádali premiéra, aby tu žalobu podal. Pan prezident vyjádřil ochotu jednat, takže my jsme připraveni jednat, do té doby nemá cenu něco dalšího řešit,“ řekl Hamáček.

BRAND24

Staněk podal po protestech v kulturní obci demisi, Zeman ji ale odmítl přijmout a premiérovi Andreji Babišovi (ANO) doporučil, aby s koncem Staňka počkal na prověřování jím podaných trestních oznámení. Návrh na ministrovo odvolání poté prezidentovi poslal premiér. Podle ústavy musí Zeman takovému požadavku vyhovět. Ústava mu ale nestanovuje žádný termín, dokdy tak musí učinit. Sociální demokracie požaduje, aby výměna nastala nejpozději do konce června. Zeman je ale teď na krajské cestě po Vysočině, kde poté zůstane na dovolené.

Dále čtěte:

Babiš na odvolání Staňka trvá. Nominaci Šmardy ale považuje za zvláštní

Fajt opakovaně porušoval zákon, hájí Staněk jeho odvolání

Fajt dostal nabídku na místo finančního ředitele Národní galerie. Hamáček žádá vysvětlení

Šéf národní galerie Fajt skončil. Ministr Staněk na něj podal dvě trestní oznámení

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).