Menu Zavřít

USA znovu zařadí KLDR na seznam podporovatelů terorismu. Vyhlásí nové sankce

20. 11. 2017
Autor: čtk

Spojené státy opět zařadí KLDR na seznam zemí podporujících terorismus, oznámil americký prezident Donald Trump. Ten také uvedl, že nové sankce proti Severní Koreji ministerstvo financí, které má odvetná opatření na starosti, vyhlásí v úterý.

Na seznamu států podporujících terorismus nyní figurují Írán, Súdán a Sýrie, KLDR z něj byla vyškrtnuta v roce 2008. Spojené státy Severní Koreu z černé listiny vyřadily za vlády prezidenta George Bushe mladšího, když Pchjongjang dočasně umožnil mezinárodní kontrolu svého jaderného programu. Od té doby ale Severní Korea spolupráci s mezinárodním společenstvím opět zastavila.

O opětovném zařazení KLDR na seznam se dlouhodobě spekuluje a i američtí činitelé v posledních týdnech tvrdili, že to Trumpova administrativa zvažuje. Mezi Washingtonem a Pchjongjangem panuje vyhrocené napětí, které vyvolaly severokorejské zkoušky balistických střel a v září pokusný jaderný výbuch.

Zatímco vyhlašování sankcí přísluší ministerstvu financí, případně Kongresu, o zařazení na seznam států podporujících terorismus rozhoduje ministerstvo zahraničí. Aby mohla být KLDR na černou listinu opět zanesena, musí ministr zahraničí Rex Tillerson dospět k závěru, že země opakovaně podpořila mezinárodní terorismus, poznamenal portál The Hill.

Přečtěte si esej Daniela Deyla:

BRAND24

Korejská hra na kuřátko

 Kim Čong-un

Přečtěte si také:

Severní Korea pohrozila USA sestřelením bombardérů i za hranicemi

Raketové motory do KLDR? My nic, tvrdí Kyjev - ale nepřímých důkazů přibývá

Jak zničit jaderný arzenál KLDR? Podle Pentagonu je jedinou možností pozemní invaze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).