Menu Zavřít

Tejc se stal náměstkem Pelikána. Bude komunikovat s poslanci a senátory

8. 1. 2018
Autor: Anna Vacková - Mladá fronta archiv

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) jmenoval svým náměstkem bývalého předsedu ústavněprávního výboru Sněmovny Jeronýma Tejce, který po podzimních sněmovních volbách odešel z ČSSD. Jeho hlavním úkolem bude komunikace s poslanci, senátory a "dalšími subjekty zúčastněnými na legislativním procesu".

Někdejší dlouholetý poslanec sociální demokracie a bývalý šéf jejího poslaneckého klubu se stal Pelikánovým politickým náměstkem k 5. lednu. O tom, že ho ministr angažuje, se spekulovalo od prosince.

„Jeronýma Tejce jsem oslovil s ohledem na jeho schopnosti a zkušenosti v oblasti legislativního procesu a s ním souvisejících politických jednání. Jsem rád, že mou nabídku přijal, a jsem přesvědčen, že jeho působení povede k efektivnějšímu projednávání návrhů ministerstva spravedlnosti v Parlamentu i k vyšší kvalitě nově přijímaných předpisů,“ vzkázal Pelikán.

Čtyřicetiletý Tejc vystudoval práva na brněnské Masarykově univerzitě. Poslancem byl v letech 2003 až 2017, od roku 2013 až do loňska řídil ústavněprávní výbor. V roce 2015 členové výboru Pelikána kritizovali za to, že nechodí na jejich zasedání.


Čtěte komentář Petra Weikerta: Druhá vláda

 Weikert


Tejc byl po sněmovních volbách na podzim 2013 účastníkem tajné schůzky některých členů vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které se část vedení strany postavila proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Po takzvaném lánském puči Sobotka svoji pozici uhájil a někteří účastníci schůzky přišli o funkce ve vedení strany či ve Sněmovně. Tejc tehdy opustil funkci předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

Na konci loňského listopadu Tejc oznámil, že ze sociální demokracie po 20 letech odchází. Odchod zdůvodnil tím, že širší vedení strany odmítlo odpovědnost za debakl v říjnových volbách do Sněmovny a neumožní změnu politiky ČSSD.

BRAND24

Vedle Tejce má Pelikán čtyři odborné náměstky. Justiční a legislativní sekci má na starosti Michal Franěk, ústavněprávní a mezinárodní problematika spadá pod Petra Jägera, trestní politiku má v gesci Vladimír Zimmel a ekonomiku řeší Miroslav Zábranský.

Přečtěte si také:

Dvě kárné žaloby stačí. Pelikán odstavil soudkyni Královou

Pelikán navštívil Libanonce Fajáda ve vězení. Od pravice zní kritika


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).