Menu Zavřít

Švejdar je garancí nezávislého vyšetřování Čapího hnízda, tvrdí Hamáček

3. 12. 2018
Autor: čtk

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes ráno uvedl do úřadu nového policejního prezidenta Jana Švejdara. Od nového šéfa policie očekává, že v blízké době představí svou koncepci vedení sboru. Hamáček řekl, že Švejdar je podle jeho názoru garancí toho, že policie bude při vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, kde je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO), postupovat nezávisle. Dodal, že na policejním prezidiu neočekává žádné zásadní personální změny.

Švejdar, který dosud působil jako ředitel pardubické krajské policie, je ve funkci od soboty. Nahradil Tomáše Tuhého, který se minulý týden stal velvyslancem na Slovensku.

„Jak jsem měl možnost ho poznat a jaké mám reference, tak je to opravdu profesionál, je to policista, který má pověst rovného chlapa. Takže já jsem přesvědčen, že je garancí toho, že policie bude postupovat nezávisle,“ řekl Hamáček na dotaz, zda je Švejdar garantem nezávislého vyšetření kauzy Čapí hnízdo.

Ministr také řekl, že na policejním prezidiu neočekává zásadní personální změny. „Já rozhodně nečekám žádné zemětřesení. Pokud si s sebou přivede některé své spolupracovníky nebo některé pracovníky tady vymění, je to na něm,“ dodal Hamáček.

Za své hlavní priority označil v pátek nový šéf českých policistů boj proti drogové kriminalitě a zlepšení bezpečnosti na silnicích. Detailnější plány chce zveřejnit později, až se se situací na policejním prezidiu seznámí. Hamáček dnes řekl, že se Švejdarem se dohodl na tom, že v dohledné době uspořádá tiskovou konferenci, na které své plány představí.


Přečtěte si: Neber dotace, neber dotace, neber dotace...

 Andrej Babiš se vyjadřuje ke kauze údajného únosu svého syna na Krym


To, že Švejdar považuje za prioritu boj s drogovou kriminalitou, kritizuje bývalý protidrogový koordinátor ČR Jindřich Vobořil. „Já to vnímám jako velmi chybný výběr priorit s riskantními následky (..). Důsledkem zvýšené kriminalizace drobných uživatelů a samovýrobců bude nutně nárůst organizovaného zločinu. Navíc to odrazuje tzv. skrytou populaci uživatelů, aby si včas přišli říct o pomoc,“ uvedl v tiskové zprávě Vobořil.

Postup podle něj povede ke zvýšení nákladů na práci policie a zároveň nesníží poptávku lidí po drogách. Vobořil podotkl, že experti na závislosti vyzývají k racionálnější politice, která by trh s drogami kontrolovala podobně, jako je to například u tabáku.

Švejdar zvítězil ve výběrovém řízení, které Hamáček vyhlásil 12. listopadu. O pozici měl zájem také ředitel ústecké krajské policie Jaromír Kníže. Výběrové komisi své koncepce představili oba kandidáti ve středu, o den později obdržel doporučení komise Hamáček. Vítěze oznámil v pátek. Hlasování komise bylo podle ministra jednomyslné, neměl důvod její doporučení měnit.

BRAND24

Tuhý ve funkci skončil na konci října. Vyloučil to, že na jeho odchod někdo z politiků vyvíjel nátlak, politický tlak odmítl i Hamáček. Mandát v úřadu policejního prezidenta měl Tuhému vypršet v dubnu příštího roku.

Dále čtěte:

Trest za novičok? Zeman opět nejmenoval generálem šéfa BIS Koudelku

Končí šéf pražské policie, který hájil vyšetřovatele Čapího hnízda

Konec po dvou letech. Mazánek odchází z čela Národní centrály proti organizovanému zločinu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).