Menu Zavřít

Skóre obchodní války: Čína doplácí na Trumpova cla, Spojené státy bohatnou

21. 11. 2018
Autor: CC0 via Pixabay

Americký prezident Donald Trump dosáhl svého. Většina nákladů obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou zatím padá na východní mocnost. Vypočítali to ekonomové z EconPol Europe, což je síť výzkumných pracovníků Evropské unie.

Obchodní roztržka mezi dvěma velmocemi před nacházející schůzkou v Argentině nijak nepolevuje. Podle ekonomů je výhodná pro Trumpovu vládu: sníží americký dovoz čínského zboží o víc než třetinu, což pomůže narovnat nesmírnou obchodní nerovnováhu mezi oběma zeměmi. Díky nižším cenám, za které jsou Číňané nuceni své zboží vyvážet, hodnota amerického dovozu klesne o 17 procent.

Pokles objemu amerického dovozu čínského zboží (v procentech)

Pokles objemu amerického dovozu čínského zboží (v procentech)

Americké firmy a spotřebitelé zaplatí po zavedení cel na čínské zboží v hodnotě 250 miliard dolarů jen o 4,5 procenta víc, zatímco 20,5 procenta nákladů spadá na čínské výrobce. Tvrdí to Benedikt Zoller-Rydzek a Gabriel Felbermayr z německého IFO Institutu.

Americká administrativa vybrala výrobky s nejvyšší „cenovou elasticitou“ nebo ty, které lze nejjednodušeji nahradit. Čínští výrobci proto musí snižovat své ceny, aby mohli dál vyvážet.

Neférové praktiky Číny trvají
Čína své nespravedlivé obchodní praktiky víceméně nezměnila. Na základě aktualizace březnové zprávy na toto téma to v úterý uvedl americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Spojené státy a další země Peking za jeho obchodní politiku dlouhodobě kritizují.

„Čína zásadním způsobem nezměnila své nespravedlivé a nepřiměřené postupy, které narušují trh,“ uvedl Lighthizer. Zjištění jsou podle něj součástí „přísnějšího monitoringu a vynucovacích snah“ ze strany vlády prezidenta Trumpa.

Podle Lighthizera čínská vláda i přes uvolnění některých pravidel pro zahraniční vlastníky i nadále používá zahraniční investice jako prostředek k získávání a vymáhání přenosu technologického know-how od amerických firem do Číny.

„Díky strategickému výběru bude americká vláda schopna nejen minimalizovat negativní dopad na americké spotřebitele a firmy, ale také vytvořit nezanedbatelný čistý nárůst bohatství ve Spojených státech,“ uvádějí ekonomové. S tím, jak se ekonomické náklady přesouvají na Čínu, získá podle německých ekonomů americká vláda v čistém vyjádření 18,4 miliard dolarů navíc – tolik vláda vydělá na vyšších clech.

Spojené státy mají zvýšit cla z 10 na 25 procent na další tranši čínského zboží v hodnotě 200 miliard dolarů od začátku příštího roku. Čína na oplátku zavedla cla na dovoz z USA v hodnotě 110 miliard dolarů a v zásadě zastavila dovoz klíčových zemědělských produktů ze Spojených států, především sojových bobů.

Průměrný pokles čínských výrobních cen (v procentech)

Průměrný pokles čínských výrobních cen (v procentech)

Donald Trump uvalením cel míří na nepoctivou konkurenci zahraničních výrobců, kteří podle něho kradou technologie firmám ve Spojených státech, přičemž prohlašuje, že tímto krokem ochrání americká pracovní místa. To ale není jisté, protože řada firem raději přesune svoji produkci jinam, nebo naopak pracovní pozice začne škrtat, jak pohrozily firmy Harley-Davidson a General Motors.

BRAND24

Odvetná opatření podpořená všeobecnou nervozitou můžou rozpoutat nekonečnou spirálu, která by ohrozila růst ekonomik, paralyzovala globální obchodní řetězce a dodávky a ve výsledku přispěla k růstu cen.

Dále čtěte:

Čínský vývoz stoupl o 15,6 procenta, obchodní válce navzdory

Trump pod zelenou palbou. Ochránci přírody jej od inagurace žalovali téměř stokrát

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).