Menu Zavřít

Čínský vývoz stoupl o 15,6 procenta, obchodní válce navzdory

8. 11. 2018
Autor: Shutterstock

Čínský vývoz navzdory obchodní válce se Spojenými státy opět stoupl. V říjnu meziročně přidal 15,6 procenta a překonal očekávání. Nečekaně se zvýšil i dovoz. Ostře sledovaný přebytek v obchodu s USA nicméně sestoupil na 31,8 miliardy dolarů (asi 720 miliard dolarů) ze zářijového rekordu 34,1 miliardy dolarů.

V září Čína vyvezla meziročně o 14,5 procenta více zboží. Čínský export se dosud drží překvapivě dobře navzdory obchodnímu napětí mezi Pekingem a Washingtonem. Zásluhu na tom podle analytiků má fakt, že mnozí čínští vývozci ze strachu před dalšími americkými cly zrychlili dodávky. V příštích měsících by se situace tedy mohla změnit. Dopad cel ale vyrovnává oslabení čínské měny vůči dolaru, uvedla agentura DPA.

Jako další důvod dobré kondice čínského obchodu se často uvádí, že poptávku po čínském zboží pohání silný hospodářský růst v USA a zbytku světa. Celkový obchodní přebytek Číny vystoupal v říjnu na 34,01 miliardy dolarů ze zářijových téměř 32 miliard. Od začátku roku se ve srovnání se stejným obdobím loni zvýšil o 16,1 procenta.

BRAND24

V lednu se dosavadní desetiprocentní americké clo na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů zvýší na 25 procent, připomněla agentura Reuters.

Dále čtěte:

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

Trump pohrozil EU 20procentním clem na dovoz aut

Americký obchodní deficit s Čínou v září vzrostl na rekordních 40 miliard dolarů

Dlouhá obchodní válka poškodí USA více než Čínu, upozornila Evropská centrální banka

Čína chce odvrátit obchodní válku s USA. Hledáme konstruktivní řešení, říká šéf centrální banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).