Menu Zavřít

Trump pod zelenou palbou. Ochránci přírody jej od inagurace žalovali téměř stokrát

19. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Různé organizace na ochranu životního prostředí od ledna 2017 podaly žalobu na prezidenta Donalda Trumpa a jeho administrativu už v 95 případech. V několika sporech jim dal soud za pravdu. Počet soudních sporů sleduje organizace Center for Biological Diversity. Jedná se o kroky americké administrativy, které podle odpůrců Trumpa vedou ke zhoršení klimatických změn, ohrožení zvířat v divočině, ničení půdy nebo poškození veřejného zdraví.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa čelí tlaku od organizací, které se zasazují o ochranu klimatu, přírody a veřejného zdraví. Organizace Center for Biological Diversity na svých stránkách počítá, kolik soudních sporů již bylo iniciováno proti Trumpovi a jeho vládě. Od března 2017 do listopadu 2018 napočítala 95 soudních sporů, v mnoha z nich se angažuje.

„Jedná se o vysoké číslo. Naši kritici tvrdí, že se vyžíváme v soudních sporech. Dáváme si na jejich počet pozor, ale stejně jsme postupovali u předchozích administrativ. Nyní to je ale značně víc,“ vysvětlil právní ředitel centra John Buse.

Trumpova administrativa často jedná proti současné legislativě, upřednostňuje zájmy těžařských společností. Téměř pětina stížností se týká porušení práva na informace. Mnoho dokumentů, které mají být veřejné, nezveřejňuje, dodal Buse. Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v roce 2017 zaznamenala historicky největší počet soudních sporů, protože nevystupuje dostatečně transparentně.


Obama a úpadek CIA:

Rozpad sítě agentů CIA odstartoval Obama, stěžují si bývalí důstojníci

Barack Obama v roce 2009, ilustrační foto


Často se jedná také o to, že vláda chce snížit rozsah území národních parků a ohrožuje tím výskyt mnoha ohrožených druhů. Z posledních sporů lze poukázat na ničení přírodních stanovišť výskytu netopýrů na Floridě (Eumops floridanus) nebo porušení ochrany přírody při snaze urychlit výstavbu zdi na hranici s Mexikem v Texasu. Například v místě rezervace v údolí Rio Grande.

Ochráncům přírody se také nelíbí, že Trumpova administrativa souhlasila s průzkumem pro případnou těžbu ropy a zemního plynu na území států Colorado a Utah.

I když většina sporů byla zamítnuta nebo běží odvolání, v některých případech federální soud uznal stížnost za oprávněnou. Například v září, když soud zrušil rozhodnutí agentury pro rybolov a divokou zvěř vyjmout ze seznamu ohrožených zvířat medvěda grizzly.

Buse tvrdí, že vysoký počet soudních sporů může mít vliv na rozhodování veřejnosti v prezidentských volbách v roce 2020. Zejména se mu nelíbí plány vystavět zeď na hranici s Mexikem.

BRAND24

Dále čtěte:

Americký soud přiřkl odměnu Čechovi a Slovákovi, kteří upozornili na vypouštění oleje do moře

Kritik „trávy“ Sessions padl. Marihuanové akcie prudce posílily

Letošní karavana migrantů je jenom začátek. Do pohybu se dá 150 milionů lidí

Americká armáda natahuje ostatný drát v Texasu na hranici s Mexikem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).