Menu Zavřít

Postoj Ruska k okupaci Československa zůstává neměnný, ujistil Lavrov

6. 6. 2019
Autor: ČTK

Rusko nemění postoj k vojenské okupaci někdejšího Československa z roku 1968. Návrh ruského zákona, který by uznal účastníky invaze za válečné veterány, je individuální iniciativou jednoho poslance. Podle slovenského ministerstva zahraničí to dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov řekl svému slovenskému kolegovi Miroslavu Lajčákovi.

„Potvrdil (Lavrov), že oficiální pozice Ruské federace tak, jak byla zformulována ve Smlouvě mezi Slovenskou republikou a Ruskou federací o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993, je nadále platná. Lavrov ujistil Lajčáka, že Ruská federace nemá v úmyslu tyto své pozice měnit,“ uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí.

V preambuli smlouvy Slovensko i Rusko mimo jiné vyjádřily přání definitivně skoncovat s totalitní minulostí, která se projevila i v pošlapávání zásad mezinárodního práva v roce 1968 a v dalším neomluvitelném setrvání sovětských vojsk na československém území. Obdobnou smlouvu uzavřela s Ruskem i Česká republika.

Věříte Rusku, že nezmění svůj postoj k okupaci Československa?

Zmíněnou pozici Ruska potvrdil i prezident Vladimir Putin při návštěvě Prahy v roce 2006, uvedl Lavrov.

BRAND24

Návrh ruského zákona přiznat postavení válečného veterána vojákům, kteří se v roce 1968 zapojili do okupace Československa, vyvolal v Česku i na Slovensku odmítavé reakce politiků. Česká Poslanecká sněmovna v usnesení označila zmíněnou iniciativu za „odporný pokus legitimizovat okupaci“.

Čtěte také:

Zeman vystoupil na ruské ambasádě. Varoval před terorismem

Ruská realita: polovina obyvatel má jen na jídlo a ošacení, zadlužení roste

Důvěra Rusů v Putina je na historickém minimu, píší deníky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).