Menu Zavřít

Důvěra Rusů v Putina je na historickém minimu, píší deníky

25. 5. 2019
Autor: čtk

Prezidentovi Vladimiru Putinovi v současnosti důvěřuje 31,7 procenta Rusů, oznámily dnes deníky Kommersant, RBK a Vedomosti s odvoláním na údaje státní agentury VCIOM. Momentální úroveň prezidentovy obliby je nejnižší od roku 2006, kdy VCIOM začal tyto údaje zveřejňovat.

Ještě před rokem Putinovi důvěřovala téměř polovina Rusů. Prezidentova obliba klesá od loňského června, kdy úřady oznámily, že zvýší věk pro odchod do důchodu.

O pár měsíců dříve, v březnu 2018, ovšem ruští voliči zvolili Putina počtvrté prezidentem, když mu hned v prvním kole dalo hlas 76,7 procenta zúčastněných voličů. Nový šestiletý mandát tak Putin obhájil v nejlepším výsledku pro kandidáta na hlavu ruského státu od roku 1991, kdy byl úřad ruského prezidenta zřízen.

I přes rekordní pokles obliby zůstává Putin s přehledem nejdůvěryhodnějším politikem v zemi. Po prezidentovi na aktuálním žebříčku popularity v podání VCIOM následuje s velkým odstupem ministr obrany Sergej Šojgu (s důvěrou necelých 15 procent dotázaných) a ministr zahraničí Sergej Lavrov (13 procent). Premiér Dmitrij Medveděv (7,6 procenta) skončil až na páté příčce, předstihl jej totiž předák nacionalistů Vladimir Žirinovskij (8,8 procenta).

Předchozí rekordní propad Putinovy popularity naměřil VCIOM loni v lednu, kdy šéfovi státu věřilo pouze 33,4 procent respondentů. Experti interpretovali rozdíl mezi Putinovou důvěryhodností a volebním výsledkem tím, že se ruští voliči obecně bojí náhlých zvratů a hlavně dosud nevidí k Putinovi žádnou alternativu. Cítí však „únavu z prezidenta“ i „povolební kocovinu“.

Přečtěte si:

BRAND24

Norští biologové obvinili Rusko, že využívá velryby pro vojenské účely

Čtěte také:

Lavrov a Pompeo se dohodli na krocích k normalizaci vztahů

Zeman: Za Putinova agenta mě označují naprostí idioti

Pozor na Rusko. Zelení varují východní státy EU před Rosatomem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).