Menu Zavřít

TOP 09 požaduje Babišovu rezignaci. Lidovci chtějí případ řešit ve výborech

13. 11. 2018
Autor: čtk

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš by měl podle opoziční TOP 09 kvůli kauze údajného únosu svého syna odstoupit. Pokud tak neučiní, vyzval předseda strany Jiří Pospíšil sociální demokracii, aby opustila menšinovou vládu. Předseda TOP 09 uvedl, že Babiš by měl kauzu vysvětlit na mimořádné schůzi Sněmovny, nevyloučil hlasování o nedůvěře v menšinový kabinet. Lidovci chtějí, aby případ řešily nejprve sněmovní výbory a komise.

„Chceme to vyšetřit a chceme informace. Jsou zde významné pochyby, závažné informace,“ uvedl Pospíšil s odkazem na pondělní reportáž serveru Seznam Zprávy. Babišův syn podle serveru Seznam Zprávy řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka. Uvedl také, že k farmě, kvůli níž čelí jak on, tak premiér obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje.

„Na celé kauze je mimořádně důležité, aby nebylo pochyb o tom, že orgány činné v trestním řízení postupují důsledně a nestranně. Žádáme tedy orgány činné v trestním řízení, aby veřejnosti věrohodně vysvětlily, jak se snaží zamezit maření vyšetřování a proč dosud nevyslechly obviněného Andreje Babiše mladšího,“ uvedl Pospíšil.

Nejvyšší státní zastupitelství dopoledne oznámilo, že dalo podnět pražským městským žalobcům, aby tvrzení Babišova syna prověřili.

Lidovci chtějí případ řešit ve sněmovních výborech

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je třeba zajistit, aby orgány činné v trestním řízení pracovaly skutečně nezávisle. Proto je podle něj třeba, aby se poslanci na příslušných výborech a komisích seznámili se všemi dostupnými údaji, a to včetně těch, které podléhají utajení. Bělobrádek oznámil, že kvůli záležitosti svolá zasedání sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS).

Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek chce získat podpisy členů bezpečnostního výboru Sněmovny pro svolání jeho jednání. Pokud se mu podaří tyto podpisy získat, výbor by se mohl věcí zabývat příští týden v úterý. „Chci, aby byli pozváni zástupci policie, zástupci Národní centrály proti organizovanému zločinu, zástupci Generální inspekce bezpečnostních sborů a zástupci BIS,“ řekl Bartošek.

Podle Bělobrádka jsou lidovci připraveni i podpořit vznik sněmovní vyšetřovací komise k případu, která by se zabývala postupem orgánů činných v trestním řízení. Pokud poslanci nedostanou uspokojivé odpovědi, je podle Bělobrádka na místě svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, na níž by se jednalo i o vyslovení nedůvěry vládě. Předseda lidovců zopakoval dlouhodobý postoj své strany, že považuje za nepřijatelné, aby byl předsedou vlády trestně stíhaný politik.

Pavel Páral o možných důsledcích podivného cestování Andreje mladšího: Nemocné děti mocného otce

 Páral

BRAND24

O kauze čtěte více:

Natáčení syna je vrchol hyenismu, říká Babiš. ANO mluví o účelové kampani

Šest opozičních stran podalo návrh na vyslovení nedůvěry vládě

Lékařka z kauzy Babišova syna Protopopová rezignovala na post zastupitelky

Premiér Babiš: Můj syn je psychicky nemocný, z Česka unesen nebyl

Babišův syn: Kvůli Čapímu hnízdu mě drželi na Krymu

Farma Čapí hnízdo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).