Menu Zavřít

Natáčení syna je vrchol hyenismu, řekl Babiš. ANO mluví o účelové kampani

13. 11. 2018
Autor: čtk

Kauzu svého syna Andreje považuje premiér Andrej Babiš (ANO) za součást scénáře, který ho má zničit a dostat z politiky. Řekl, že zveřejnění informací bylo načasováno na dobu, kdy je v zahraničí a kdy se blíží oslavy 17. listopadu. Vidí za tím snahu o vyvinutí tlaku na orgány činné v trestním řízení. Podle hnutí ANO je zveřejnění zprávy účelovou kampaní vedenou s cílem zdiskreditovat premiéra i hnutí.

Babiš poznamenal, že mu je velmi nepříjemné veřejně komentovat zdraví svých čtyř dětí. Podotkl, že je ochoten za jejich zdraví a život položit i život. „Zpochybňovat zdravotní stav mých dětí mohou jen bezcitní fanatici,“ řekl. Zopakoval, že dcera Adriana trpí 20 let bipolární poruchou a psychicky nemocný je i jeho syn Andrej. Obě dospělé děti má Babiš z prvního manželství, s nynější ženou Monikou má dceru a syna.

Skryté natočení rozhovoru, který s jeho synem Andrejem pořídili redaktoři serveru Seznam Zprávy, označil za vrchol hyenismu. Novináři podle něj kladli sugestivní otázky, aby dostali správné odpovědi. „Natáčet psychicky nemocného člověka, tajně a tímto způsobem, je odporné a hnusné,“ řekl.

Záležitost označil za součást scénáře, který ho má zničit a dostat z politiky. Poukázal na načasování „kampaně“, kdy je na zahraniční cestě a kdy se blíží oslavy 17. listopadu, během kterých proti němu budou protestovat odpůrci. Dodal, že účelem je vyvinout tlak na orgány činné v trestním řízení, které se zabývají kauzou Čapí hnízdo. Později v SMS zprávě Radiožurnálu napsal, že nevidí důvod k rezignaci. Opozice míní, že by měl z funkce premiéra odejít, než se vyšetří případ Čapího hnízda, v němž je stíhaný Babiš i část jeho rodiny. Nové informace považují opoziční politici za tak závažné, že chtějí hlasovat o nedůvěře Babišova koaličního kabinetu ANO a ČSSD. Pro svržení vlády ale nyní nemají dost hlasů.


Pavel Páral o možných důsledcích podivného cestování Andreje mladšího: Nemocné děti mocného otce

 Páral


Vytvoření zprávy, v níž vystupoval Andrej Babiš mladší, označil vicepremiér Richard Brabec (ANO) za hyenismus. Opozici, která chce kvůli záležitosti vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, Brabec obvinil z politizace případu a z vytváření tlaku na orgány činné v trestním řízení.

„Podle našeho názoru je tato záležitost pouze naplánovaným pokračováním vymyšlené a účelové kauzy Čapí hnízdo,“ řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Poslanecký klub podle něj stojí plně za premiérem a předsedou ANO Babišem, který je v případě farmy Čapí hnízdo obviněn z dotačního podvodu.

Koaliční ČSSD vyzvala ANO, aby záležitost kolem Babišova syna vysvětlilo. Brabec dnes vyjádřil přesvědčení, že nehrozí rozpad kabinetu. „Věřím, že to premiér Babiš vysvětlí tak, že to nebude mít dopad na stabilitu vlády,“ řekl.

BRAND24

Krymské úřady nechtějí kauzu komentovat
Krymské úřady nemají informace o údajném pobytu Andreje Babiše mladšího na anektovaném poloostrově a nehodlají záležitost komentovat. Napsala to dnes ruská tisková agentura RBK, která o komentář k případu bezvýsledně požádala správní úřady Jalty a Sevastopolu, kdy byl údajně syn českého premiéra loni držen.

Informace o údajném únosu Babiše mladšího na Krym dnes s nemalým zájmem zaznamenala ruská i ukrajinská média. Informují, že premiérův syn měl být ukrýván v Jaltě a Sevastopolu, kam ho údajně dopravil Rus Petr Protopopov. Někteří autoři v této souvislosti připomínají kritiku české diplomacie na adresu Moskvy po násilném záboru ukrajinského poloostrova. Upozorňují, že navzdory tomu někteří čeští politici Krym navštívili.

Agentura Rosbalt s odvoláním na mínění české opozice napsala, že převezení Babiše mladšího na Krym se nemohlo uskutečnit bez vědomí a nejspíš ani bez přímé účasti ruských tajných služeb. „Není vyloučeno, že v této věci může sehrát podstatnou roli Rusko, rozhodne-li se nezůstat stranou a připojit se k vyšetřování dobrodružství syna českého premiéra,“ uvedla agentura.

Ukrajinský server Dialog označil kauzu za „výmluvné svědectví těsné družby českých úřadů s Kremlem“. Ruské vedení prý „bez problému souhlasilo s tím, že se na okupovaném území ujme syna vysoce postaveného korupčníka“.

O kauze čtěte více:

Lékařka z kauzy Babišova syna Protopopová rezignovala na post zastupitelky

Premiér Babiš: Můj syn je psychicky nemocný, z Česka unesen nebyl

Babišův syn: Kvůli Čapímu hnízdu mě drželi na Krymu

Farma Čapí hnízdo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).