Menu Zavřít

Němečtí sociální demokraté účast ve vládě odmítají. Chtějí předčasné volby

20. 11. 2017
Autor: čtk

Sociální demokraté (SPD) se nadále odmítají účastnit příští německé vlády a chtějí předčasné volby, uvedl předseda strany Martin Schulz. Právě předčasné volby jsou nyní nejpravděpodobnější variantou dalšího vývoje poté, co v noci na dnešek ztroskotalo vyjednávání CDU/CSU, FDP a Zelených o novém kabinetu. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier uvedl, že zodpovědnost, kterou strany nesou, nemohou jen tak vrátit voličům.

„S ohledem na volební výsledek z 24. září nejsme k dispozici pro vstup do velké koalice,“ nechal se slyšet Schulz, podle něhož byl výsledek parlamentních voleb jasným odmítnutím dosavadní velké koalice, jejíž strany přišly dohromady o téměř 14 procentních bodů. „Považujeme za důležité, aby občanky a občané mohli znovu zhodnotit situaci,“ uvedl také předseda sociálních demokratů, podle něhož CDU/CSU, FDP a Zelení dostali zemi do složité situace.

Sociální demokraté dosáhli v zářijových parlamentních volbách svého nejhoršího výsledku v historii spolkové republiky a už v den voleb se rozhodli pro odchod do opozice. Početně by přitom s CDU/CSU mohli znovu vytvořit vládu, která by v parlamentu měla pohodlnou většinu. Jiná většinová možnost nyní neexistuje.

Merkelová by se teoreticky mohla pokusit vytvořit vládu menšinovou, s čímž ale nikdo nepočítá. V dějinách spolkové republiky žádná taková vláda dosud nevznikla a šéfka CDU v minulosti hovořila o tom, že chce, aby kabinet byl stabilní, což by pravděpodobně nebyl případ menšinové vlády, která by se při schvalování jakéhokoli zákona musela opírat o podporu opozičních stran. Menšinovou vládu se Zelenými už také jasně vyloučila CSU.


Čtěte více o konci koaličních jednání:

Německu hrozí předčasné volby. Rozhovory o nové vládě ztroskotaly

 Angela Merkelová přichází na tiskovou konferenci po krachu nočního jednání o koalici CDU, FDP a Zelených.


„Stojíme před situací, která ještě v dějinách spolkové republiky, tedy za téměř 70 let, nenastala,“ uvedl Steinmeier v narážce na to, že nyní není vůbec zřejmé, jaká vláda by mohla vzniknout. „Strany se ve volbách 24. září ucházely o odpovědnost za Německo; odpovědnost, kterou také podle představ ústavy není možné jednoduše přenést zpět na voliče. Tato odpovědnost daleko překračuje vlastní zájmy,“ řekl německý prezident, podle něhož by všichni zúčastnění měli znovu zvážit svůj postoj.

Nejpravděpodobnější variantou jsou tak nyní předčasné volby. Spekuluje se už dokonce o tom, že Merkelová chce, aby se uskutečnily 22. dubna. Její CDU to ale popírá. Většina pozorovatelů se shoduje, že nové volby nemusí přinést žádné další koaliční možnosti, tradiční strany mají navíc obavu z dalšího posilování protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).

BRAND24

Cesta k předčasným volbám není snadná. Musela by se uskutečnit dvě kola hlasování ve Spolkovém sněmu, při nichž by daný kandidát nebo kandidáti na kancléře nezískali absolutní většinu hlasů. Ve třetím kole by pak byl zvolen kandidát s nejvyšším počtem obdržených hlasů. Pokud by však nezískal absolutní většinu hlasů, což je v takovém případě velmi pravděpodobné, bylo by na prezidentovi, zda ho jmenuje kancléřem, nebo zda Spolkový sněm rozpustí. V takovém případě by se do 60 dnů od rozpuštění parlamentu uskutečnily nové volby.

Přečtěte si také:

Esej: Zamávejte eurobusu

Zabržděné Česko. Nasazení Němců doženeme za 40 let

Při koaličních jednáních v Německu jde i o budoucnost Křetínského EPH


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).