Menu Zavřít

Německu hrozí předčasné volby. Rozhovory o nové vládě ztroskotaly

20. 11. 2017
Autor: čtk

Rozhovory o nové německé vládě v noci na dnešek ztroskotaly. Více než čtyřtýdenní vyjednávání s konzervativní unií CDU/CSU a Zelenými se kvůli přetrvávajícím neshodám rozhodli ukončit svobodní demokraté (FDP). Zástupci CDU a Zelených postup FDP kritizují. Německo nyní zřejmě čekají předčasné volby. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) je připravena jít i do předčasných voleb, rezignovat ne

O ukončení sondovacích rozhovorů informoval šéf FDP Christian Lindner, podle něhož strany nenašly společnou představu o modernizaci země, ani dostatečnou vzájemnou důvěru. „Je lepší nevládnout, než vládnout špatně,“ nechal se slyšet obklopen svými spolustraníky.

Čtveřici stran se podle něj nepodařilo vyřešit řadu sporných otázek. Ani nedělní vyjednávání, které bylo dopředu označované za poslední, nepřineslo potřebný posun. Mezi nejspornější otázky patřila migrace a ochrana klimatu.

Euro na houpačce
Euro zahájilo týden poklesem, protože krach jednání o nové německé vládě posílil obavy z politické nejistoty v největší ekonomice eurozóny. Vůči americkému dolaru jednotná evropská měna ztrácela půl procenta s kurzem 1,1735 USD, k japonskému jenu klesla až na dvouměsíční minimum. Později však měna ztráty smazala, kolem 10. hodiny si tak euro k dolaru připisovalo téměř desetinu procenta a pohybovalo se v těsné blízkosti 1,18 USD

Ostatní strany vyjednávající o nové vládě podle politika Zelených Jürgena Trittina prohlášení FDP sledovaly v televizi. Trittin i místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová vyjádřili přesvědčení, že svobodní demokraté byli na přerušení rozhovorů dopředu připraveni. Podle Klöcknerové by navíc bylo slušností, aby o neúspěchu rozhovorů informovaly všechny strany společně.

Kritika CDU a Zelených, kteří dnes pochválili Merkelovou za snahu neustále hledat kompromisy, odpovídá informacím, které se z kuloárů objevovaly v posledních dnech. FDP podle nich například v otázce migrace výrazně přitvrdila svůj postoj, čímž podle některých zablokovala možnou dohodu v této otázce.


Zabržděné Česko. Nasazení Němců doženeme za 40 let

 Ilustrační foto


Spolkové republice nyní hrozí předčasné volby, protože sociální demokraté (SPD) odmítají účast na vládě a žádná další koalice nepřipadá v úvahu. I přes dosavadní kategorický postoj sociálních demokratů pozorovatelé očekávají, že se je nyní Merkelová pokusí oslovit a přemluvit k pokračování dosavadní vládní spolupráce.

Pokud se jí to nepodaří, existuje ještě teoretická možnost vzniku menšinové vlády, s níž ale nikdo nepočítá. V dějinách spolkové republiky žádná taková vláda dosud nevznikla.

Nejpravděpodobnější variantou jsou tak nyní předčasné volby, i když si je prakticky žádná z parlamentních stran nepřeje. Jednak by mohly vést k posílení protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a jednak by stejně nemusely přinést žádné další koaliční možnosti.

Babiš nečeká, že by vývoj v Německu ovlivnil českou ekonomiku
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je přesvědčen o tom, že Německo směřuje k menšinové vládě nebo k předčasným volbám. Dopady na českou ekonomiku kvůli situaci v Německu ale nečeká.

„Německo asi směřuje k menšinové vládě, možná časem i k předčasným volbám,“ uvedl Babiš. „Dopad na trhy a na českou ekonomiku neočekávám, v Německu existuje stále velká síla středových stran a existuje shoda ve fiskálních a zásadních ekonomických věcech. Neshody vytváří migrace, radikální požadavky zelených ekologistů, otázky kolem další integrace EU a podobně,“ doplnil.

Předseda poslaneckého klubu hnutí STAN Jan Farský upozornil, že povolební jednání v Německu mohou pokračovat mezi jinými stranami než dosud. „Dokud nebude vyhlášen termín předčasných voleb, koaliční jednání probíhají. Jakkoli mohou být složitá a téměř beznadějná,“ sdělil. „Jsme společně součástí EU, výrazný dopad přesto neočekávám, vše probíhá podle demokratických pravidel,“ doplnil k možnému vlivu situace v Německu na Česko.

Na možnost dalších jednání, například se sociálními demokraty, upozornil i první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Osobně nemám pocit, že by se dělo něco v Evropě neobvyklého. Na řade jsou ještě jednání s SPD či pak předčasné volby,“ uvedl. Podle něj ale panuje kontrast mezi tím, jak se vyjednávání o vládě vedla v Německu a jak v Česku. „V Německu se alespoň o sestavení většinové vlády s podporou snaží a usiluji o ni. U nás se dopředu deklaruje, ze se bude vládnout menšinově a bez důvěry,“ uvedl Ženíšek.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek upozornil, že jednání o vládě v Německu se vedla dva měsíce. „Když včera (v neděli) padla informace, že ta jednání nevedou k cíli, tak nenapadá designovanou kancléřku (Angelu) Merkelovou jít za prezidentem Spolkové republiky Německo a říct: 'Oni si se mnou nechtějí hrát, tak já budu vládnout menšinovou vládou bez důvěry.' V České republice se toto stalo pouze po týdnu předstíraných jednání,“ řekl.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nechtěl předjímat, jaké dopady bude mít ukončení koaličních jednání v Německu. „Odchod liberálů z jednání byl zvláštní. Počkejme na další vývoj,“ sdělil.

Merkelová uvedla, že v kampani před zářijovými parlamentními volbami často odpovídala na otázku, jestli kandiduje na celé čtyři roky. Vždy na to odpovídala, že ano, a proto by bylo hodně podivné, kdyby teď jen dva měsíce po volbách odstoupila, míní.

Třiašedesátiletá politička, jejíž vyjednávací styl kritizovala FDP, a naopak ho chválili CSU a Zelení, je přesvědčena, že se osobně v sondovacích rozhovorech chyb nedopustila. „Udělala jsem to, co jsem mohla,“ podotkla s tím, že strany ve vyjednávání, které nakonec ukončila FDP, výrazně pokročily.

Další vývoj podle Merkelové bude hodně záležet na prezidentu Franku-Walteru Steinmeierovi. Ten už se nechal slyšet, že chce jednat se všemi stranami, které by mohly sestavit příští vládu. Z jeho vyjádření také vyplynulo, že je proti předčasným volbám, které se nyní mnohým jeví jako nejpravděpodobnější varianta.

Na výsledcích rozhovorů Steinmeiera se sociální demokracií (SPD) také podle Merkelové závisí, jestli se ona sama tuto stranu pokusí oslovit. Sociální demokraté, kteří dosud s CDU/CSU vládli ve velké koalici, další účast na takové vládě zatím důrazně odmítají.

Pokud SPD svůj postoj nezmění, mohla by ještě Merkelová vytvořit menšinovou vládu. K tomu je ale kancléřka skeptická. Rovnou vyloučila možnost menšinové vlády závislé na protiimigrační Alternativě pro Německo (AfD). V takovém případě by podle ní byly lepší cestou předčasné volby.

BRAND24

Čtěte také:

Německá ekonomika překonala očekávání. Zrychlila růst na 0,8 procenta

Němci finišují s přípravou těžby lithia okolo Cínovce. Bez zbytečného křiku

Esej: Zamávejte eurobusu

Euro, ilustrační kresba


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).