Menu Zavřít

Nejdůvěryhodnější ústavním činitelem je Rychetský. Zemanovi a Babišovi věří polovina lidí

6. 11. 2019
Autor: Archiv MF

Nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem je předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, kterému věří 52 procent lidí. Následují prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš se shodnou důvěrou od poloviny Čechů. Důvěra v předsedy Senátu a Sněmovny je pod padesátiprocentní hranicí. Vyplynulo to z říjnového průzkumu agentury STEM.

Šéfovi horní parlamentní komory Jaroslavu Kuberovi konkrétně věří 44 procent dotázaných a předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi 39 procent lidí.

V porovnání s předchozími průzkumy si Rychetský mírně pohoršil, naopak důvěra v Zemana je v poslední době stabilní podobně jako u Babiše a Vondráčka. Důvěra lidí v Kuberu, který je ve funkci od listopadu 2018, je vyšší než u jeho předchůdce Milana Štěcha. Loni v říjnu mu věřilo 37 procent lidí.

Rychetský je v čele Ústavního soudu od srpna 2003 a v prvním průzkumu STEM po jeho nástupu do této instituce mu věřily téměř dvě třetiny veřejnosti. Následně mu důvěřujících mírně ubylo, přesto jich stabilně bylo více než polovina. Koncem roku 2017 důvěra v něj opět stoupla na dvě třetiny občanů. Aktuální výzkum, který STEM provedl po téměř dvou letech, ukázal pokles míry důvěryhodnosti předsedy Ústavního soudu o 14 procentních bodů. „Je otázkou, jakou roli v tomto vývoji sehrála nedávná kritická vyjádření Rychetského k domácí politice, především k prezidentu Zemanovi,“ uvedli autoři průzkumu.

 Důvěra v ústavní činitele

Zdroj: STEM

Vedle toho důvěryhodnost prezidenta se v jeho druhém funkčním období, které zahájil v březnu 2018, drží na úrovni 50 procent. Proti konci roku 2017 si ale pohoršil o čtyři procentní body.

Babiš má celkem stabilně důvěru necelé poloviny české veřejnosti a v čase se nijak nemění ani důvěryhodnost Vondráčka, doplnili autoři průzkumu.

Čtěte také:

Na hraně propasti: podpora ČSSD v září klesla na 5 procent

Komentář: Kde vzít na předvolební guláš

Volební model: ANO se vrátilo nad 30 procent, polepšili si i Piráti a ODS

BRAND24

Z představitelů stran lidé nejvíc věří Babišovi, nejméně Okamurovi, vyplývá z průzkumu

Volební průzkum: ANO si drží podporu třetiny voličů, levicové strany mírně posílily

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).