Menu Zavřít

Navalnyj nemůže kandidovat na prezidenta. Ruský opozičník už vyzval k bojkotu voleb

25. 12. 2017
Autor: ČTK

Ruská ústřední volební komise dnes odmítla zaregistrovat opozičního předáka Alexeje Navalného jako kandidáta v březnových prezidentských volbách. Jako důvod uvedla pravomocné odsouzení za závažný trestný čin, což jej zbavilo pasivního volebního práva. Pro odmítnutí Navalného podle ruských agentur hlasovalo 12 členů komise, jeden se hlasování zdržel. Rozhodnutí není překvapivé.

Navalnyj v předem nahraném projevu vyzval k bojkotu voleb. V nich je podle průzkumů favoritem dosavadní prezident Vladimir Putin, který se o nejvyšší úřad uchází počtvrté. Očekává se, že hladce vyhraje, a setrvá tak v čele země dalších šest let. Navalnyj se jevil nejvážnějším vyzyvatelem, jakému Putin dosud čelil.

„Procedura, v níž nás zvou k účasti, nejsou volby. Smí se jich zúčastnit jen Putin a kandidáti, které si vybral,“ řekl Navalnyj. „Jít k takovým volbám znamená hlasovat pro lži a korupci,“ dodal.

Navalnyj na zasedání komise podle agentury Interfax s odvoláním na dřívější rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v jeho případu řekl, že má právo kandidovat, a zdůrazňoval, že reprezentuje velké množství voličů.

„Můžete to brát ironicky, anebo bez ironie, ale naprosto vážně říkám, že rozhodnutí nepustit mě k volbám vyloučí miliony lidí úplně z politického systému, protože jim nedá možnost nějak se voleb zúčastnit,“ řekl.


Putin je prý bohatší než Gates s Bezosem dohromady. Čtěte více

 Ruský prezident Vladimir Putin


Navalnyj byl letos v květnu pravomocně odsouzen na pět let podmínečně za okradení lesnického podniku Kirovles, a to v opakovaném procesu. Původní byl zrušen na základě rozhodnutí štrasburského soudu, podle kterého ruská justice porušila Navalného právo na spravedlivý soud.

Politik, považovaný za hlavní postavu ruské opozice, své soudní procesy označuje za politické a vidí za nimi snahu Kremlu zbavit se nepohodlného kritika a soupeře Vladimira Putina.

Navalnyj patřil na přelomu let 2011 a 2012 k hlavním vůdcům velkých demonstrací proti režimu prezidenta Putina. V roce 2013 - ještě než byl pravomocně odsouzen - se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty. Tehdy získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo.

BRAND24

Navalnyj se letos již třikrát ocitl za mřížemi kvůli pořádání veřejných shromáždění a demonstrací.

Dále čtěte:

Zeman v Rusku: Putin ho přijal ve své rezidenci v Soči, schůzku si pochvaloval

Vměšování i z druhé strany? Podle Putina chtějí USA ovlivnit ruské prezidentské volby

Putinova rivalka Sobčaková chce svobodu pro politické vězně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).