Menu Zavřít

Miliardářům kraluje Putin. Má prý víc než Gates s Bezosem dohromady

1. 8. 2017
Autor: čtk

V minulém týdnu obletěla svět zpráva, podle které se nejbohatším člověkem světa stal Jeff Bezos, který na pár hodin vystřídal Billa Gatese. Podle vlivného finančníka Billa Browdera je však oba hravě předčí ruský prezident Vladimir Putin, jehož hodnotu majetku odhaduje na 200 miliard dolarů (4,44 bilionu korun).

Tvrzení serveru zpravodajské televize CNBC vyvolalo velký rozruch. První místo na pomyslném žebříčku miliardářů patřilo dlouhou dobu zakladateli Microsoftu Gatesovi. Na základě vývoje v posledních měsících se však už nějaký čas spekulovalo, že jej brzy vystřídá zakladatel internetové společnosti Amazon Bezos. Minulý čtvrtek se to stalo, byť jen na pár hodin.

Zajímavé soupeření dvou slavných miliardářů je však bezpředmětné. Alespoň podle tvrzení Billa Browdera, výkonného ředitele investičního fondu Hermitage Capital Management, který se specializuje převážně na ruský trh. Podle jeho názoru dosahuje hodnota Putinova majetku na 200 miliard dolarů, tedy více, než mají Bezos s Gatesem dohromady.

Podle oficiálních údajů činí Putinův roční příjem v přepočtu necelé tři miliony korun, které si ruský prezident nosí do svého skromného moskevského bytu. Už roky se však spekuluje o tom, že je ve skutečnosti mnohem bohatší. To potvrzuje i Browder, který se o svoje odhady podělil s justičním výborem amerického Senátu. Podle něj Putin zbohatl hlavně na utajených dohodách s ruskými oligarchy.


A tenhle znáte? Vtipy o Putinovi jsou stále černější

Lubomír Heger


„Když se Putin dostal k moci, s oligarchy nejprve bojoval,“ vypověděl Browder, kromě jiného dřívější akcionář Gazpromu, s odkazem na uvěznění kdysi nejbohatšího Rusa Michaila Chodorkovského, který byl v roce 2003 souzen za hospodářskou trestnou činnost. „Když jdete v Moskvě k soudu, dají vás do klece a máte 99,7procentní pravděpodobnost, že vás odsoudí,“ připomíná.

Podle Browdera zapůsobila Chodorkovského kauza na ostatní oligarchy jako velké varování. „Představte si, že jste sedmnáctý nejbohatší Rus a vidíte toho nejbohatšího, mnohem chytřejšího a mocnějšího, než jste vy, jak sedí v kleci. Jak zareagujete? V té kleci skončit nechcete,“ dodává Browder.

Po Chodorkovského odsouzení podle Browdera přicházeli ruští oligarchové jeden za druhým za Putinem a chtěli se s ním dohodnout a předejít hrozivé vidině klece. Putin byl údajně velmi přímočarý a bez okolků si řekl o padesát procent. „Ne padesát procent pro ruskou vládu nebo prezidentskou administrativu. Padesát procent pro Vladimira Putina,“ tvrdí Browder.

BRAND24

Navzdory stále častějším a početnějším protestům si Putin udržuje v Rusku obrovskou podporu. Podle ruských médií dosáhla v předvolebních průzkumech jeho popularita vrcholu a za prezidenta by jej nyní volilo 82 procent Rusů, kteří jsou odhodlaní k volbám přijít.

Dále čtěte:

Putinův státní kapitalismus: navrch huj, uvnitř dotace

Putin: Nelze donekonečna trpět hrubost vůči naší zemi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).