Menu Zavřít

NATO zaspalo. Rusko a Čína mají v kyberprostoru převahu, varuje expert

21. 10. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Čína a Rusko využívají informace jako zbraň a v kyberprostoru mají převahu nad Spojenými státy i nad Severoatlantickou aliancí. Na konferenci ve Sněmovně to dnes řekl americký bezpečnostní expert James Van de Velde. Upozornil, že cílem obou těchto států není přejít do fáze otevřeného konfliktu, ale pomocí boje v kyberprostoru dosáhnout zhroucení protivníka, za něhož považují Západ.

Podle Van de Veldeho se NATO dlouhodobě zaměřovalo na strategickou převahu v konvenčním konfliktu. Rusko a Čína se proto snaží dosáhnout svých cílů bez toho, aby konvenční boje vůbec začaly, a zaměřily svou strategii na kyberprostor.

Přístup Moskvy a Pekingu se podle amerického odborníka liší. Peking se v kyberprostoru zaměřuje na krádeže duševního vlastnictví s cílem dlouhodobě získat technologickou převahu a na ovlivňování toho, jak je vnímán veřejností. Podle Van de Veldeho se tak na internetu snaží Čína relativizovat činy, jichž se dopouští.

Prostřednictvím kultury, například hollywoodských filmů, se Čína také snaží zlepšovat svůj obraz u veřejnosti. Van de Velde to ukázal na příkladu filmu Gravitace, který vychází z předpokladu, že Rusko sestřelilo satelit na oběžné dráze a astronauti se následně zachrání v čínské kosmické lodi. Ve skutečnosti to ale byla Čína, kdo při zbraňovém testu sestřelil satelit obíhající Zemi.


FBI školí akademiky: obává se čínské špionáže  Čínská špionáž, ilustrace


Moskva podle Van de Veldeho šíří propagandu, aby zamlžila situaci kolem konfliktů, které vede. Cílem Ruska podle odborníka není přesvědčit veřejnost o správnosti svého konání, ale zpochybnit pravdivost veškerých veřejně dostupných informací.

Americký odborník, který působil mimo jiné v administrativě prezidenta George Bushe staršího, uvedl, že NATO se musí na novou situaci adaptovat. Podle něj je nutné upozorňovat na snahy o manipulace a odhalovat lidi, kteří šíří dezinformace. Podle něj ale nesmějí západní státy začít přistupovat ke kyberprostoru stejným způsobem, jako v něm působí Rusko a Čína.

Bezpečnostní expert zastoupení Tchaj-peje v Londýně Li-Čch'-ang Jüan uvedl, že Čína se v současnosti snaží především dosáhnout globální podpory pro některá témata, především nedělitelnost svého území. Čína se rovněž pokouší narušit jednotu uvnitř Evropské unie a vztahy mezi Evropou a Spojenými státy a propagovat svůj politický a ekonomický systém jako alternativu liberální demokracie.

Čína při tom vytváří síť mezi zahraničními politiky, firmami, médii či univerzitami, uvedl Li-Čch'-ang Jüan. „Cílí na zranitelná místa demokratického systému západních zemí a snaží se ovlivňovat současné i bývalé politické lídry, nejdůležitější podnikatele, média, veřejné mínění, občanskou společnost a akademické prostředí,“ dodal.

Dále čtěte:

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Nejnebezpečnější lidé na internetu: Trump, Putin, Zuckerberg

BRAND24

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).