Menu Zavřít

ČSSD má spasit Hamáček. Kritici vedení strany ladili noty v Táboře

20. 1. 2018
Autor: Anna Vacková, MF

Krajské organizace ČSSD se chystají na únorový sjezd, na němž strana zvolí nové vedení. Karlovarská a středočeská organizace ČSSD nominovaly do čela strany místopředsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka, už v pátek ho podpořili také pražští sociální demokraté. Krajská konference ČSSD na Vysočině žádnému z kandidátů na předsedu ČSSD nedala podporu. Kritici současného vedení i politiky ČSSD se sešli v Táboře na setkání platformy Zachraňme ČSSD, jejíž příznivce pozdravil prezident Miloš Zeman.

„Nejsem lhostejný. Se vší vážností říkám, že mě katastrofa sociální demokracie zasáhla. Jako bývalého předsedu, který tuto politickou stranu dovedl do Strakovy akademie,“ uvedl Zeman v dopise, který zúčastněným přečetl bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Spolu s ním je nejviditelnější tváří platformy někdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Vlastní kandidáty do vedení frakce nemá a o funkce jim prý nejde. Na setkání přijel jako host i úřadující předseda strany Milan Chovanec, podle něhož se sociální demokracie nesmí skrývat před nepříjemnou debatou. „Slíbil jsem všem, do doby, dokud budu řídit sociální demokracii, budu debatovat se všemi, kteří to se stranou myslí dobře,“ řekl.

Konference ČSSD v Karlovarském kraji dnes navrhla Hamáčka na předsedu, jako místopředsedu doporučili delegáti europoslance Pavla Poce, který je z Mariánských Lázní. Také středočeská ČSSD do čela strany podpořila Hamáčka, který je předsedou této regionálního organizace. Na místopředsedy navrhla bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka a poslance Ondřeje Veselého.

Sociální demokraté na Vysočině jednoznačně nepodpořili žádného z kandidátů na předsedu ČSSD. Nejvíc hlasů od delegátů na dnešní krajské konferenci dostal Hamáček a Krejčík, ale ani u jednoho nebyla shoda nadpoloviční. Podporu na pozici místopředsedkyně ČSSD dostala na konferenci radní kraje Vysočina pro školství Jana Fialová. Nominace na místopředsednické funkce mají také také poslanec Roman Onderka a europoslanci Pavel Poc, Radim Hejduk a Miroslav Dvořák. O dříve zmiňované možnosti kandidatury nestraníka hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka na předsedu ČSSD konference nejednala.

BRAND24

O nejvyšší stranickou funkci se hodlá kromě Hamáčka a Krejčíka ucházet také poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk či zastupitel a ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl.

Dále čtěte:

Hamáček bude kandidovat na předsedu ČSSD

Tejc se stal náměstkem Pelikána. Bude komunikovat s poslanci a senátory

Hüner odvolal z vedení ČEPS Kulicha, exšéfa marketingu ČSSD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).