Menu Zavřít

Hamáček bude kandidovat na předsedu ČSSD

8. 1. 2018
Autor: Anna Vacková, Mladá fronta

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček chce být předsedou ČSSD. Strana podle něj bojuje o přežití a on ji chce znovu postavit na nohy. Oznámil to dnes s tím, že ke kandidatuře ho vyzvalo několika okresních organizací i jednotlivců. Sociální demokracie bude vybírat nové vedení na mimořádném sjezdu 18. února v Hradci Králové.

„Chci pomoci sociální demokracii se postavit na nohy, abychom my, sociální demokraté, byli znovu silou, která pozitivně ovlivňuje život v naší zemi. Chci sociální demokracii, na kterou jsou její členové hrdí a která jasně hájí zájmy především pracujících, rodin s dětmi a důchodců,“ komentoval svoji kandidaturu Hamáček po jednání okresní konference Mladá Boleslav.

Sociální demokracie, která byla nejsilnější stranou Sněmovny v minulém volebním období, získala loni v říjnu pouze 15 poslaneckých mandátů. Kritici současného vedení strany letos oznámili vznik platformy Zachraňme ČSSD, která má podle nich zastavit propad strany. Žádají mimo jiné přímou volbu předsedy. Podle bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly ale platforma nemá vlastní kandidáty do vedení ČSSD. Vedení strany zatím na vznik platformy oficiálně nereagovalo.


ČSSD se snaží zachránit i „lánští pučisté“, čtěte:

Hašek a Zimola chtějí zachraňovat ČSSD. Požadují přímou volbu předsedy

Lánští pučisté podpořili v prezidentské volbě Zemana

 Michal Hašek a Jiří Zimola, ilustrační foto


„Nelze si nic nalhávat - sociální demokracie je ve špatné situaci. Dříve sebevědomá a silná strana si nyní sahá na samotné dno. Cítím frustraci všude ve straně. Řada členů si stěžuje, že po prohraných volbách nejsme schopni říci, jak dál. Jiní jsou naštvaní, že přes naše úspěšné vládní angažmá, kdy se čtyři roky zemi dařilo, jsme nedokázali naše úspěchy dostatečně prodat voličům,“ dodal Hamáček.

Devětatřicetiletý Hamáček by chtěl dosáhnout zlepšení vnitrostranické komunikace se členskou základnou a také více oslovit mladé lidi. „Na krajských konferencích a poté i na sjezdu se budu ucházet o podporu a důvěru našich členů. Představím jasnou vizi, o které jsem přesvědčený, že nám může vrátit voliče, které jsme v poslední době ztratili,“ uvedl.


Esej: Záhada mizejícího socdem voliče

 Ilustrace k eseji Záhada mizejícího socdem voliče


Bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odešel z funkce již loni v červnu ještě před sněmovními volbami kvůli klesajícím volebním preferencím strany. Vedení strany se dočasně ujal statutární místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec, volebním lídrem byl další místopředseda Lubomír Zaorálek. Sobotka později oznámil, že nemá ambici vrátit se do vedení ČSSD.

BRAND24

Hamáček je členem sociální demokracie od roku 2001. Je místopředsedou strany a předsedou středočeské ČSSD. V letech 2013 až 2017 byl předsedou Poslanecké sněmovny a nyní je místopředsedou komory. V loňských sněmovních volbách získal na Mladoboleslavsku největší podíl preferenčních hlasů ze sociálních demokratů.

Dále čtěte:

ČSSD se musí přestat bičovat a najít zajímavé tváře, vyzývá Sobotka

Rezignujte na post poslance, vyzývá Sobotku jihomoravská ČSSD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).