Menu Zavřít

Evropa musí kontrolovat, kdo do ní směřuje, vyzval lídry zemí EU Tusk

27. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Evropané musí mít kontrolu nad tím, kdo vstupuje na evropské území, to je předpoklad jakékoliv skutečné politiky řešící migrační problematiku. Před čtvrtečním summitem EU to prezidentům a předsedům vlád evropského bloku napsal předseda Evropské rady Donald Tusk.

Lidé v unii si to podle něj přejí nikoli kvůli tomu, že by se z ničeho nic stali xenofoby a chtěli se ohradit zdmi vůči zbytku světa, ale proto, že úkolem každé politické autority je prosazovat právo, chránit území a hranice.

Migrační problematika bude jedním z klíčových témat neformální večeře šéfů států a vlád zemí EU v Bruselu. Přestože jsou nyní počty migrantů mířících do Evropy především z Afriky nejnižší za řadu let, téma opět dominuje domácí politické debatě v mnoha zemích, například v Německu ohrožuje pozici kancléřky Angely Merkelové.

Tusk dnes v dopise připomněl, že čísla příchozích jsou o 96 procent nižší než v době vrcholící migrační krize v říjnu 2015. Ke skutečné ochraně vnější hranice jsou ale zapotřebí některé další kroky, míní předseda Evropské rady.


Čtěte také:

Firma, která vyrábí tanky a ponorky, teď vydělává i na zavírání dětí do klecí

Záchytné centrum pro mladistvé imigranty na mexicko-americké hranici v Texasu.


Summit proto bude podle Tuska poprvé diskutovat o myšlence na zřízení „regionálních vyloďovacích platforem mimo Evropu“, kam by měli směřovat migranti zachránění ve Středozemním moři. Podrobnosti plánu teprve vznikají a nyní je přesně neznají ani sami diplomaté, kteří připravují závěry čtvrteční schůzky.

Tusk v dopise, kterým dnes premiéry a prezidenty na jednání pozval, také zmiňuje potřebu mít v příštím víceletém finančním rámci nástroj umožňující přímo boj proti nelegální migraci. Třetím bodem, který považuje za důležitý, je posílení spolupráce se zeměmi původu migrantů a s těmi státy, kterými tito lidé na cestě do Evropy procházejí. Unie by tak podle Tuska měla potvrdit trvající podporu libyjské pobřežní stráže, aby mohla plně kontrolovat dění v pobřežních vodách země.

BRAND24

Někdejší polský premiér v dopise před summitem lídry zemí bloku upozorňuje na vznik nových politických hnutí, které slibují „jednoduché odpovědi na nejsložitější otázky“. Tusk varoval, že stále více lidí v Evropě míní, že jen vláda tvrdé ruky, s protievropským a protiliberálním duchem, s autoritářskými tendencemi může migraci zastavit. „Pokud občané uvěří, že jen oni nabízí efektivní řešení migrační krize, uvěří také všemu ostatnímu, co říkají. V sázce je mnoho a času není moc,“ napsal Tusk.

Přečtěte si také:

Migranti zachycení na moři se vrátí do Afriky, má říct summit EU

Merkelová odmítá jednostranné kroky v migraci, chce dál jednat se zbytkem EU

Kvóty nepřispěly ke smíru v Evropě, míní Merkelová. Budoucnost vidí ve flexibilní solidaritě

Kontroly na německo-rakouských hranicích vyhnaly pašeráky migrantů do Česka

Na Sorose útočí politici i v Rakousku. Kancléř Kurz se miliardáře zastal

Ordnung platí i pro migranty. V Německu je rekordně nízká kriminalita

Integrace i pomoc v zemích původu. Němce loni stála migrace 21 miliard eur


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).