Menu Zavřít

Merkelová odmítá jednostranné kroky v migraci, chce dál jednat se zbytkem EU

18. 6. 2018
Autor: čtk

Jednostranné kroky v oblasti migrace by podle německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) mohly vést k dominovému efektu a mít negativní dopad na Evropskou unii. Bude proto jednat s dalšími státy EU o tom, jestli vracet migranty rovnou z německých hranic. Merkelová to dnes řekla v Berlíně po zasedání vedení CDU. Nepřímo také odmítla časové ultimátum sesterské Křesťanskosociální unie (CSU), která chce, aby se v případě neúspěchu vyjednávání začalo v červenci s vracením běženců z německých hranic.

„Při všem, co děláme - takové je naše přesvědčení ze strany CDU - musíme zastupovat společně německé a evropské zájmy. Proto nechceme postupovat jednostranně, bez domluvy a na úkor třetích,“ zdůraznila šéfka německé vlády. „Jsme přesvědčeni o tom, že nepředjednané vracení (migrantů) z našich hranic jako země v srdci Evropy by mohlo vést k negativním dominovým efektům,“ poznamenala také.

Příští dva týdny se proto chce pokusit najít na vracení migrantů z německých hranic shodu s dalšími evropskými státy. Merkelová, která obecně migrační plány svého ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU) podporuje, situaci začátkem července znovu posoudí. „Neexistuje tedy žádný automatismus,“ poznamenala ale k tomu, že by se začátkem července začalo s vracením běženců z hranic, což v případě neúspěchu vyjednávání s dalšími zeměmi požaduje koaliční CSU.

Vedení bavorské strany, kterou na podzim čekají zemské volby, dnes příslušné usnesení schválilo jednomyslně. Předseda CSU uvedl, že policii nařídí, aby do země okamžitě přestala pouštět lidi, kteří mají do Německa zakázaný vstup nebo zde nemohou pobývat. S dalšími opatřeními, mezi něž by mělo patřit hlavně vracení migrantů, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, chce vyčkat do začátku července.


Proud migrantů slábne, zisky rostou. Z ubytování uprchlíků je zlatý byznys

Jedna z ubytoven firmy European Homecare, ilustrační foto.


Postup CSU vůči CDU dnes tvrdě kritizoval místopředseda křesťanských demokratů Armin Laschet, který hovořil o neférovém chování. Není možné, aby se tak chovala sesterská strana, je přesvědčen. CSU vyčetl mimo jiné to, že dosud politikům CDU neposkytla Seehoferův migrační plán, který se stal předmětem sporu.

Ve sporu jde o to, zda vracet rovnou na německých hranicích zpět běžence, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, ve Švýcarsku nebo Norsku. Ministr vnitra Seehofer a jeho CSU takový postup - který není součástí koaliční smlouvy - prosazují. Merkelová, většina její CDU i koaliční sociální demokraté (SPD) jsou ale proti s odkazem na to, že by neodpovídal právu Evropské unie.

BRAND24

Situace se v uplynulém týdnu vyhrotila natolik, že Seehofer pohrozil zavedením opatření i přes nesouhlas Merkelové, což by nejspíše vedlo ke konci současné vlády.

Přečtěte si také:

Kvóty nepřispěly ke smíru v Evropě, míní Merkelová. Budoucnost vidí ve flexibilní solidaritě

Kontroly na německo-rakouských hranicích vyhnaly pašeráky migrantů do Česka

Na Sorose útočí politici i v Rakousku. Kancléř Kurz se miliardáře zastal

Ordnung platí i pro migranty. V Německu je rekordně nízká kriminalita

Integrace i pomoc v zemích původu. Němce loni stála migrace 21 miliard eur


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).