Menu Zavřít

Na Sorose útočí politici i v Rakousku. Kancléř Kurz se miliardáře zastal

26. 4. 2018
Autor: čtk

Po Maďarsku či Slovensku se osoba amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose stala tématem politické debaty i v Rakousku. Rozvířila ji kritika na adresu Sorose ze strany vrcholných politiků vládní Svobodné strany Rakouska (FPÖ), podle kterých existuje důvodné podezření, že miliardář cíleně podporuje imigraci do Evropy. V televizní debatě se kvůli Sorosovi ostře střetli i kancléř Sebastian Kurz a předseda FPÖ Heinz-Christian Strache.

Debatu o Sorosovi na rakouské politické scéně rozpoutal výrok předsedy parlamentní frakce FPÖ Johanna Gudenuse, podle kterého existují „důvodná podezření“, že americký miliardář maďarského původu „podporuje migrační proudy do Evropy“. Dvaačtyřicetiletý politik, známý svými kontroverzními výroky, se přitom odvolal mimo jiné na tvrzení maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten útočí na Sorose dlouhodobě.

Po první kritice Gudenuse podpořil ministr dopravy a někdejší neúspěšný prezidentský kandidát Norbert Hofer. Odmítl například, že kritika miliardáře židovského původu je automaticky projevem antisemitismu, informoval dnes list Die Presse.


Přečtěte si komentář: Zaslouží si Maďaři jeden druhého?

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Na stranu kritiků Gudenusova prohlášení se postavil kromě opozičních sociálních demokratů (SPÖ) i lidovecký kancléř Sebastian Kurz, který útoky na Sorose „jasně“ odmítl. Nepřímo ve svém prohlášení kritizoval i předsedu maďarské vlády Orbána, se kterým se jinak v migrační politice do velké míry shoduje.

BRAND24

S vicekancléřem a předsedou FPÖ Strachem se Kurz střetl kvůli Sorosovi i ve středeční televizní debatě. Podle Die Presse byla jinak vcelku věcná diskuse „obzvlášť emocionálně vypjatá“ právě v okamžiku, kdy se stočila k debatě o útocích na amerického miliardáře. Podle rakouského kancléře pravicoví extremisté a neonacisté učinili ze Sorose svého úhlavního nepřítele a FPÖ se k nim teď přidala. „Překračujete hranice slušnosti a morálky,“ vyčetl Kurz Strachemu, podle nějž nejsou informace o Sorosově podpoře migraci „žádné povídačky, ale fakta“.

Dále čtěte:

Přisadil si i Obrán. Vidím v tom Sorosův rukopis, řekl k situaci na Slovensku

Bruselská inkvizice neuspěje. Orbánovo Maďarsko stojí za Polskem

Souboj o Sorosovu univerzitu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).