Menu Zavřít

Důvěra ve vládu v únoru vzrostla na 38 procent. Polepšily si i obě parlamentní komory

7. 3. 2018
Autor: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Důvěra lidí ve vládu se v únoru meziměsíčně zvýšila o šest procentní bodů na 38 procent. Polepšily si i obě parlamentní komory. Senátu věří 34 procent Čechů, což je o čtyři body více než v předchozím měsíci, a důvěra ve Sněmovnu se od té doby zvýšila o tři body na 32 procent. Hodnocení prezidenta Miloše Zemana se od loňského prosince téměř nezměnilo, důvěřuje mu 56 procent občanů.

Tradičně nejvyšší důvěře se mezi ústavními institucemi těší starostové a obecní zastupitelstva. Naopak nejhůře je na tom stále Sněmovna, i když si proti počátku roku polepšila a stejně jako Senát se dostala na hodnoty z loňského prosince. Vyplynulo to z dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Starostům a obecním zastupitelstvům podobně jako v lednu shodně důvěřuje 64 procent obyvatel. Proti lednu se téměř nezměnila ani důvěra v hejtmany a krajská zastupitelstva, kterým nadále věří více než dvě pětiny veřejnosti.


Komentář Pavla Párala: Se skandálem

 Páral


V meziročním srovnání si ústavní instituce s výjimkou starostů polepšily. Podle autorů průzkumu je důvodem zejména nižší podíl nedůvěřujících, který u krajských reprezentací a Sněmovny klesl o osm procentních bodů a u vlády, Senátu a obecních zastupitelstev o pět bodů.

 Důvěra a nedůvěra obyvatel ústavním institucím

Spokojenost se současnou politickou situací v únoru vyjádřilo 17 procent dotázaných, o dva body více než v lednu. Naopak podíl nespokojených klesl o šest bodů na 44 procent. Šestatřicet procent se necítí být ani spokojena, ani nespokojena.

BRAND24

„Proti loňskému květnovému výzkumu, kdy byl zaznamenán výrazný propad spokojenosti a nárůst nespokojenosti s politickou situací v souvislosti s tehdejší vládní krizí, je patrný výrazný posun ve směru zlepšení vnímání současné politické situace. Nespokojenost v mezidobí poklesla o 23 procentních bodů při nárůstu podílů těch, kdo jsou 'ani spokojeni, ani nespokojeni“, i těch, kdo jsou spokojeni,“ doplnili autoři.

Dále čtěte:

Babiš zůstává nejoblíbenějším stranickým předsedou, za ním jsou Bartoš a Okamura

Komentář: Ejdž ár Andrej

Babiš kvůli Murínovi svolá Bezpečnostní radu státu. V šéfa GIBS nemá důvěru

Sociální demokraté se bojí přehlasování v případné vládě. Po ANO požadují záruku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).