Menu Zavřít

Práskač v Sofii

7. 3. 2018
Autor: Redakce

V hluku domácí i mezinárodní politiky by rozhodně neměla zapadnout zpráva, podle níž dozorčí rada ČEZ vyšetřuje únik zásadních obchodních informací k bulharské vládě v případě prodeje bulharských aktiv tamní malé společnosti Inercom.

Úřady v Sofii prokazatelně disponují minimálně částí důvěrných dokumentů z ČEZ, což je závažné nejen kvůli osmimiliardové transakci, ale také kvůli patnáctimiliardové arbitráži, kterou s bulharskou vládou vede česká společnost ze dvou třetin vlastněná českými daňovými poplatníky.

Peníze z ČEZ pak slouží k posílení valorizací penzí a podle posledních návrhů vlády k tomuto účelu mají sloužit ještě více. Včetně těch z prodeje aktiv a z vyhraných arbitráží.

Je zcela zásadní zjistit, kdo zde velmi vážným způsobem poškodil zájem českého státu a jeho občanů. Proto by únik informací měl vyšetřovat nejen ČEZ a jeho dozorčí rada, ale také policie a tajné služby. Bulharský premiér Bojko Borisov nejprve prohlásil, že má informace přímo od premiéra Andreje Babiše. Ten to vzápětí popřel. Poté začala bulharská média psát o náměstku ministra financí Ondřeji Landovi, který je členem dozorčí rady ČEZ a příslušnými materiály bezesporu disponoval.


O prodeji bulharských aktiv ČEZ čtěte více:

Nevýhodné, netransparentní a podivné. ČEZ by měl vysvětlit prodej majetku v Bulharsku, míní Babiš

Odchod ČEZ z Bulharska stál místo tamní ministryni Petkovovou

Vydírá mě konkurence, tvrdí majitelka Inercomu po koupi bulharského ČEZ


Jenže Landa je vysoký státní úředník známý vysokou mírou předběžné opatrnosti, který by určitě důvěrné dokumenty nikde povalovat nenechal, natož aby je předával sám a iniciativně protistraně v arbitráži. Zato je zcela nepochybně předal premiérovi, pokud si je vyžádal. A ten byl prokazatelně v osobním kontaktu s bulharským premiérem v době, kdy k úniku došlo. Veřejně dostupné informace velmi logicky a dost silně směřují k podezření, že bulharská vláda byla informována právě jím, jakkoli to popírá.

Babiš navíc bulharskou transakci kritizuje, ačkoli o ni byl standardně průběžně informován, a napadá vedení ČEZ při každé možné příležitosti. Zcela evidentně mu velmi vadí, že nemá ČEZ pod osobní kontrolou, protože se mu v uplynulých letech nepodařilo ho agrofertizovat, neboli obsadit její vedení manažery hájícími zájmy jeho soukromých firem.

EBF24

A v těchto dnech o ČEZ bojuje s prezidentem Zemanem, který má s šéfem firmy Danielem Benešem osobní přátelské vztahy z minulosti. A tak je mu dobré cokoli a zájmy státu, jehož je momentálně premiérem, jsou mu zcela ukradené. Leccos z toho lze pochopit. Kolaborace s Bulhary by však byla opravdu hodně přes čáru.

Přečtěte si další komentáře Pavla Párala:

Se skandálem

Ejdž ár Andrej

Strach z referenda

Soumrak nad babstapem

Zase ty daně

Tož, vypime si

Ráj velkostatkářů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).