Menu Zavřít

Stranická mizérie: ČSSD nemá vlastního kandidáta na prezidenta

30. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Sociální demokraté nepostaví vlastního kandidáta do prezidentských voleb, které se uskuteční začátkem příštího roku. Uvedl to mluvčí sociální demokracie Mikuláš Klang. Otázka podpory dalších kandidátů podle něj není zatím aktuální. Nejzazší termín na podání prezidentské kandidatury je 7. listopad.

Sociální demokracie dříve zvažovala, že by se její členové vyjádřili k prezidentským kandidátům v referendu. Původně se hovořilo o první polovině letošního roku, v dubnu ale strana rozhodnutí odsunula na listopad. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak v srpnu nevyloučil možnost, že ČSSD vlastního kandidáta do voleb nevyšle.

V první přímé prezidentské volbě před pěti lety byl kandidátem ČSSD Jiří Dienstbier. V prvním kole dostal 16,12 procenta hlasů a skončil čtvrtý za pozdějším vítězem druhého kola Milošem Zemanem, Karlem Schwarzenbergem a Janem Fischerem.


Miláček byznysmenů? Jiřího Drahoše sponzoruje několik českých miliardářů

 Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš


Stranického kandidáta nebude mít ani hnutí ANO, komunisté, lidovci či TOP 09. Zatím není jasné, jak se k volbám postaví ODS či SPD. Předseda občanských demokratů Petr Fiala slibuje, že strana se k volbám „včas vyjádří“, šéf SPD Tomio Okamura nevyloučil, že by mohl kandidovat sám. Rozhodne se až po setkání se Zemanem 6. listopadu.

BRAND24

V lednových volbách se bude o funkci prezidenta znovu ucházet Miloš Zeman. Vyzvou ho podnikatel Michal Horáček, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek či bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

Kandidaturu zvažuje také někdejší šéf Úřadu vlády Karel Štogl, usiluje o ni i lékař a aktivista Marek Hilšer. Podpisy 20 poslanců ve čtvrtek vnitru odevzdal také hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Zájem o kandidaturu ve volbách projevilo dosud přes 20 lidí.

Dále čtěte:

Prezidentská volební kampaň začíná. Kandidáti si musejí založit transparentní účet

Už přišel kouzelník? Kapesní průvodce politickými sliby, verze 2017


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).