Menu Zavřít

Cílové země na migraci bohatě vydělávají. Běžence ale musí zaměstnat

4. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Mnoho zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se v posledních dvou dekádách potýkalo s velkým přílivem imigrantů. Lidé narození v zahraničí tak tvoří podstatný podíl pracovní síly. Podle studie německého institutu IFO, který zkoumal vliv přespolní pracovní síly na bohatství země, drtivá většina států OECD na přistěhovalcích dlouhodobě vydělala. Výjimkou je jen Švýcarsko.

Výsledek studie vychází ze srovnání hypotetické situace, kdy jednotlivé státy nemají žádné imigranty, s aktuálním stavem. Nejvíc těžily z přistěhovalecké pracovní síly státy jako Itálie, Portugalsko, Řecko a Irsko. Důvodem je vysoká nezaměstnanost v těchto zemích a velký rozdíl mezi mzdou cizinců a původních obyvatel státu, který má pozitivní vliv na vytváření nových pracovních míst.

Devatenáct z dvacítky sledovaných zemí na imigraci vydělalo (Česko nebylo do studie zařazeno). Průměrný efekt na bohatství země se pohybuje kolem jednoho procenta.

Bohatší nebo chudší (vliv imigrace posledních 20 let na bohatství obyvatel jednotlivých států; v procentech)
Řecko 2,02
Dánsko 1,9
Španělsko 1,9
Itálie 1,87
Rakousko 1,77
Belgie 1,77
Irsko 1,77
Estonsko 1,47
Portugalsko 1,27
Kanada 1,19
Spojené státy 0,8
Francie 0,77
Lucembursko 0,72
Švédsko 0,63
Slovinsko 0,52
Nizozemsko 0,48
Velká Británie 0,35
Německo 0,31
Austrálie 0,24
Švýcarsko -0,14

Zdroj: ifo

V případě Austrálie a Švýcarska, které přijímají převážně kvalifikovanou pracovní sílu, jsou zisky pro místní obyvatele nejnižší; v případě Švýcarska dokonce negativní. V Německu, Slovinsku a Velké Británii, kde převažuje nekvalifikovaná pracovní síla, jsou nejpostiženější skupinou místní málo kvalifikovaní pracovníci, protože cizinci jsou levnější.


Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka:

Vyprahlý Sahel aneb Odkud přijdou

Makrooko Miroslava Zámečníka


Zajímavé jsou také rozdíly, které panují ve mzdách místních pracovníků a cizinců. Ve všech dvaceti zemích vydělává lokální nekvalifikovaná pracovní síla víc než nekvalifikovaní imigranti. Podobné je to u vysoce kvalifikovaných, kde v 17 z dvaceti zemí vydělávají místní víc než přistěhovalci.

Podle studie se může přínos imigrantů v budoucnu zvyšovat, jelikož vyspělé země se potýkají se stárnutím obyvatelstva a nová zahraniční pracovní síla může místní nahradit, aby dál mohl fungovat sociální systém.

BRAND24

Dále čtěte:

V Německu posiluje AfD. Se 17 procenty už je druhá nejsilnější, ukazuje průzkum

Nacismus nechceme. V Chemnitzu se koncertu proti pravicovému extremismu zúčastnilo 65 tisíc lidí

Orbán: Starý světový pořádek se zhroutil, nový řád budou určovat východní státy

Stávající premiér Viktor Orbán


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).