Menu Zavřít

Bavoři nemohli v Temelíně natáčet. Elektrárna sousedy opět znepokojuje

3. 10. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Odpůrci jádra z Bavorska si stěžují na to, že si na exkurzi české jaderné elektrárny v Temelíně nemohli natáčet video a pořizovat snímky. Zákaz platil i pro novináře. Mluvčí JE Temelín pro německou agenturu DPA prohlásil, že elektrárna je otevřená i pro lidi s rozdílným názorem na jadernou energetiku, ale musí být dodržovány přísné bezpečnostní předpisy.

Jihočeská elektrárna Temelín přitahuje zejména v Bavorsku a Rakousku pozornost odpůrců jaderné energetiky. Tentokrát si stěžují aktivisté z Bavorska z občanské iniciativy „Stoppt Temelin“, že si během sobotní exkurze 30. září nemohli natáčet video a pořizovat snímky. Zákaz platil i pro přítomné novináře, nelíbilo se Brigitte Artmannové z iniciativy.

V informačním centru elektrárny odpůrci atomové energie pořádali již osmou konferenci proti Temelínu. Vedení elektrárny ale zakázalo natáčení i fotografování také v infocentru a podle aktivistů si provozovatel ČEZ stěžoval i na německém velvyslanectví.

8. konference německých aktivistů proti Temelínu:

„Jsme otevřeni lidem, kteří mají jiné názory,“ vysvětlil pro německou DPA mluvčí elektrárny Marek Sviták s tím, že musí být i během exkurzí dodržována přísná bezpečnostní opatření. Fotografie pro zájemce pak mohla udělat průvodkyně skupiny, dodal. Zástupci německých médií si mají domluvit náhradní termín.

Poslední jaderné reaktory mají v sousedním Německu skončit do konce roku 2022. Němci proto se znepokojením sledují situaci v okolních zemích. V Cáchách mají strach z belgické elektrárny Tihange. U českých hranic tradičně rezonuje téma jaderné elektrárny Temelín.


V Cáchách rozdávají tablety jódu:

Panika v Cáchách: kvůli belgickému reaktoru město rozdává tablety jódu

Tablety jódu mají zabránit vnitřnímu zamoření organismu.


Německá agentura DPA rovněž přejala výsledky výzkumu agentury Median pro Českou televizi, podle které podporuje rozšíření jaderné elektrárny Temelín 59 procent dotázaných respondentů. Proti dostavbě je naopak 35 procent lidí.

Mezi příznivce jádra patří spíše muži, lidé s příjmem nad dvacet tisíc korun měsíčně nebo voliči komunistů, uvedla Česká televize. Obnovitelné zdroje podporuje 80 procent dotázaných, zejména lidé do 36 let.

DPA, jejíž zprávu přejaly servery deníků Süddeutsche Zeitung nebo Die Welt, připomenula, že česká státní energetická koncepce počítá s rozšířením jádra v energetickém mixu ČR do roku 2040 z 46 procent na 58 procent.

Z českých politických stran jádro odmítají pouze Zelení, kteří však nemají šanci se s dvouprocentními preferencemi dostat do parlamentu, dodala německá agentura. Volby se konají 20. a 21. října.

„Němečtí i čeští odpůrci jádra považují JE Temelín po mnoho let za nebezpečnou. Poukazují na bezpečnostní obavy týkající se svarů v oblasti reaktoru. Kritizují také kombinaci ruského reaktoru a americké řídící technologie,“ napsala DPA.

Už v květnu politici z německého Pasova žádali berlínskou vládu, aby donutila českou vládu překontrolovat svary chladícího potrubí v Temelíně. O odklonu od jádra v Německu rozhodla vláda Angely Merkelové v roce 2011 po havárii v japonské Fukušimě.

BRAND24

Dále čtěte:

Bavoři se bojí svarů v Temelíně. Chtějí novou kontrolu

Rakouský aktivista: Jaderný odpad si zahrabejte u Prahy, když je tak bezpečný

Převoz jaderného odpadu, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).