Menu Zavřít

Rakouský aktivista: Jaderný odpad si zahrabejte u Prahy, když je tak bezpečný

27. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

V Rakousku reagují podrážděně na způsob hledání vhodného místa pro jaderné úložiště v České republice. Člen rakouské iniciativy Wirtschaftsforum Waldviertel Christof Kastner chce zabránit tomu, aby to bylo v blízkosti českorakouských hranic. O výběru lokality má být jasno do roku 2025.

Rakouské ekologické organizace dlouhodobě děsí jaderná energetika jako taková a vše, co s ní souvisí. Kromě dřívějších protestů proti elektrárnám v Dukovanech a Temelínu nyní zelení aktivisté brojí proti výběru místa pro jaderné úložiště vyhořelého jaderného odpadu. Připomněli se krátce poté, co se v Česku 22. dubna konal Den proti úložišti.

Jak vypadá moderní úložiště jaderného odpadu?

Christof Kastner chce zabránit tomu, aby bylo vybráno jedno z míst u rakouských hranic. „Pokud si naši sousedé skutečně myslí, že je jaderná energie bez rizika, pak nic nebrání tomu, aby si jaderný odpad zahrabali v blízkosti Prahy,“ citoval slova šéfa ekologického sdružení Wirtschaftsforum Waldviertel rakouský deník Kurier.

Geografický střed oblasti Waldviertel tvoří město Zwettel

Právě obyvatelé oblasti Waldviertel v Dolním Rakousku se blízkosti možného jaderného úložiště obávají nejvíce. Také oni podpořili Den proti úložišti.

„Je jasné, že musí být vytvořeno konečné úložiště, když už jsou postaveny jaderné elektrárny,“ prohlásila Renate Brandner-Weißová z iniciativy Waldviertler Energiestammtisch. Nyní se musí podle ní zabezpečit kvalita projektu. „Musí být zajištěna bezpečnost. Jaderným úložištěm bude výrazně zasažen i rakouský region Waldviertel,“ dodala.

Rakouští odpůrci jaderného úložiště

Patricii Lorenzové, z rakouské organizace Global 2000, se nelíbí, že rakouská strana nemá přístup k plánům ani ke kritériím výběru lokality. Žádá, aby rakouští politici v tomto ohledu více tlačili na české kolegy a žádali podrobné informace o plánech české strany.

Podle dolnorakouského politika Stephana Pernkopfa by mělo Česko uvažovat o odklonu od jádra, podobně jako je tomu v Německu.

Den proti úložišti se v sobotu konal na všech sedmi místech, která jsou vytipována Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), jež je zodpovědné za výběr lokality pro trvalé úložiště. Protestní akci zorganizovala Platforma proti hlubinnému úložišti.

Uvažované lokality pro úložiště jaderného odpadu
Čertovka Ústecký/Plzeňský kraj
Březový potok Horažďovice/ Plzeňský kraj
Magdaléna Táborsko/Jihočeský kraj
Čihadlo Jindřichohradecko/Jihočeský kraj
Hrádek Jihlavsko/Vysočina
Horka Třebíčsko/Vysočina
Kraví Hora Žďársko/Vysočina

Zdroj: www.surao.cz/hlubinne-uloziste/zkoumane-lokality

Obce, v jejichž blízkosti by mělo konečné úložiště být, se brání. Starosta Velkého Boru Václav Zábranský nechce, aby bylo „krásné místečko“ zničeno. Dotčené obce žádají po českých zákonodárcích, aby přijali zákon, který obcím zajistí větší ochranu. Pokud nebude místní samospráva souhlasit, úložiště by nesmělo být postaveno.

Mluvčí Platformy Petr Klásek tvrdí, že stát postupuje nekoncepčně, protože nejsou vymezena jasná kritéria pro výběr vhodné lokality. S geologickým průzkumem obce nesouhlasí, pokud nebude změněna legislativa v jejich prospěch.

BRAND24

Úložiště má přijít v cenách z roku 2010 na 110 miliard korun. SÚRAO plánuje do konce roku 2018 zúžit počet lokalit na čtyři. Definitivní místo pro hlubinné úložiště by mělo být vybráno do roku 2025, fungovat by mohlo po roce 2065.

Související články:

Radioaktivní koule do Ameriky? Němci si neví rady s jaderným odpadem

Jaderný odpad má být uložen v lokalitě Horka, nebo Kraví hora


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).