Menu Zavřít

Babiš zmírnil kritiku Frontexu. Dál ale zpochybňuje navýšení rozpočtu a počtu pracovníků

15. 10. 2018
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš zmírnil své výhrady vůči Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) po dnešní návštěvě její varšavské centrály. Šéf české vlády ocenil monitoring a přehled agentury o situaci na unijních hranicích, jakož i roli Frontexu při vracení migrantů do vlasti. Nadále však pochybuje o účelnosti navýšení pracovníků a rozpočtu Frontexu, jak to navrhla Evropská komise, tedy z 1500 na 10 tisíc lidí do roku 2020 a deset miliard eur v sedmi letech.

„Jsem vlastně první premiér v Evropské unii, po polském premiérovi, který Frontex navštívil,“ řekl Babiš. „Návštěva byla důležitá, protože jsem získal informace, které jsem neměl,“ dodal. „Viděl jsem přímo v centru akci, kdy byl identifikován kamion, jeho řidič telefonoval, za chvíli přišli migranti, naložil je. Frontex podal zprávu dané zemi a ta ten kamion zadržela,“ řekl. „Z hlediska monitoringu dělají skvělou práci,“ připustil Babiš s tím, že nejde jen o pašování lidí, ale i drog, zbraní či cigaret.

Český premiér také ocenil, že „dobrou práci“ Frontex odvádí i při návratu migrantů: v roce 2014 vypravil čtyři desítky letů, v roce 2017 430 letů, a to v EU podle Babiše pobývá nelegálně na 700 tisíc lidí.


Je Afrika časovaná migrační bomba? Čtěte komentář:

Jestliže kdokoli mluví o Marshallově plánu pro Afriku, měl by vědět, do čeho jde

Makrooko Miroslava Zámečníka


„Když nám klesla migrace o 90 procent, tak je otázka, proč máme navyšovat (početní stav Frontexu) z 1500 na 10 tisíc lidí,“ řekl s tím, že potřebné posily by v případě potřeby mohly dodat postižené zemi ostatní členské státy.

Babiš zároveň odmítl také kritiku šéfa EK Jeana-Claudea Junckera ohledně neochoty ujmout se alespoň osiřelých dětí uprchlíků. Podle Babiše je záhodno pomoci těmto dětem přímo v Sýrii.

BRAND24

„Pomůžeme dětem tam, kde se narodily a žily, tedy v Sýrii,“ řekl premiér, podle kterého v utečeneckých táborech žádní sirotci nejsou. „Mám projekt. Momentálně tam hledáme pozemek, že bychom tam pro ty děti postavili byty, školu, školku, jídelnu,“ dodal. Sýrie podle něj potřebuje mír i Marshallův plán obnovy, čemu Česko hodlá napomáhat. A Junckerovi vzkázal, že „je zbytečné, aby se míchal do politiky, protože to není jeho role“.

Přečtěte si také:

Migrace do Evropy slábne. Více než polovina běženců míří do Španělska

Podělte se s námi o migranty, nebo budeme vetovat rozpočet EU, hrozí Itálie

Politický islám nemá v naší zemi místo, oznámil Kurz. Rakousko zavře sedm mešit

Migraci je třeba řešit podporou Itálie i afrických zemí, řekl Babiš. Trvá na nepřijímání uprchlíků

Macron pohrozil odpůrcům Frontexu vyhazovem ze schengenu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).