Menu Zavřít

Migrace do Evropy slábne. Více než polovina běženců míří do Španělska

14. 9. 2018
Autor: čtk

Za prvních osm měsíců letošního roku překročilo hranice Evropské unie nelegálně 86 500 migrantů, což je ve srovnání se stejným obdobím loni pokles o 40 procent. V srpnu se takto do Evropy dostalo 12 500 běženců. Uvedla to dnes Evropská agentura pro pobřežní a pohraniční stráž Frontex. Obecný pokles migrace Frontex přičítá snížení přílivu uprchlíků v centrálním Středomoří. Ve Španělsku se proti tomu jejich počet od letošního ledna do srpna s ohledem na stejné období loni zdvojnásobil.

Počet migrantů zaznamenaných na trase v západním Středomoří utváří už druhý měsíc po sobě více než polovinu všech běženců, kteří překročí unijní hranice nelegálně. Ve srovnání s loňským rokem se počet těch, kteří se takto dostali do Španělska, více než zdvojnásobil. V srpnu to bylo téměř 6500 osob. Od počátku roku do konce srpna zvolilo cestu v západním Středozemí 29 600 uprchlíků. Tři čtvrtiny z nich pocházejí ze subsaharské Afriky. Po této trase se nejčastěji vydávají Maročané, Guinejci a Malijci.

Počet migrantů, kteří se přes centrální Středomoří dostali do Itálie v srpnu v porovnání se stejným měsícem loni klesl o 62 procent na přibližně 1500 osob. Za prvních osm měsíců tohoto roku klesl počet uprchlíků mířících do Itálie ve srovnání se stejným obdobím loni o 80 procent, na zhruba 19 600 osob. Nejčastěji tuto cestu volí Tunisané a Eritrejci, kteří tvoří přes jednu třetinu migrantů na této cestě.

Příliv běženců se na této trase snížil už v důsledku migrační politiky předchozí italské vlády, která navázala spolupráci s libyjskou pobřežní stráží a regulovala působení nevládních organizací. Současná populistická vláda migrační politiku o poznání zpřísnila a své přístavy lodím neziskových organizací zcela zavřela.


Je Afrika časovaná migrační bomba? Čtěte komentář:

Jestliže kdokoli mluví o Marshallově plánu pro Afriku, měl by vědět, do čeho jde

Makrooko Miroslava Zámečníka


Ve východním Středomoří klesl počet migrantů v srpnu v porovnání se stejným obdobím loni o 11 procent na zhruba 4200 osob. Celkově ale počet uprchlíků volících tuto trasu za prvních osm měsíců tohoto roku v porovnání se stejným obdobím loni vzrostl o 58 procent na přibližně 34.300 běženců, hlavně kvůli nárůstu nelegálních přechodů pozemní hranice mezi Tureckem a Řeckem v posledních měsících. Touto cestou se do Evropy nejčastěji dostávají Syřané, Iráčané a v srpnu to byli zejména Afghánci.

BRAND24

Migrační trasu, která vede západním Balkánem přes Srbsko do Maďarska a Chorvatska, už konstantně příliš migrantů nevolí. Oproti tomu se stále častěji vydávají přes Albánii, Černou Horu a Bosnu a Hercegovinu, anebo ze Srbska do Bosny a Hercegoviny.

Dále čtěte:

Podělte se s námi o migranty, nebo budeme vetovat rozpočet EU, hrozí Itálie

Politický islám nemá v naší zemi místo, oznámil Kurz. Rakousko zavře sedm mešit

Migraci je třeba řešit podporou Itálie i afrických zemí, řekl Babiš. Trvá na nepřijímání uprchlíků

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).