Menu Zavřít

V Číně vznikla největší 3D stavba na světě: půl kilometru dlouhá zeď

11. 12. 2019
Autor: YouTube / 3D Construction Printing

Společnost Winsun realizovala v Čínském městě Su-Čou největší stavbu, která vznikla jen pomocí 3D tisku. Jde o půl kilometru dlouhou zeď chráníc břeh rozvíjejícího se města před říční erozí.

Někdejší těžební město Su-Čou v provincii Ťiang-su se v posledních letech dočkalo velké přestavby a rekultivace. Staré doly byly rychle přeměněny na parky a město stále více láká velké investory.

Součástí modernizace města je i projekt ochranné zdi, která chrání pobřeží před erozí absorbováním energie proudu vody. Při tradičním způsobu stavby podobných zdí obvykle dochází k problémům, především zásahům do životního prostředí, například znečištěným vodním cestám.

Je 3D tisk budoucností stavebnictví?

Projekt od společnosti Winsun je specifický tím, že díky 3D tisku může zeď opisovat přirozený obrys říčního toku a je šetrnější k místním ekosystémům. V porovnání s tradičními způsoby stavby je 3D tisk také výrazně levnější, rychlejší a vyžaduje méně práce přímo na místě vzniku zdi.

frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Přes pět set metrů dlouhá zeď má kromě ochrany před říční erozí bránit město i před silnými říčními proudy a případnými záplavami a naopak vodní plochu před chemikáliemi uniklými ze souše. Tvůrci největší 3D stavby na světě doufají, že se zeď stane i turistickou atrakcí.

Čínská stavební společnost Winsun vznikla v roce 2003. Specializuje se na stavbu a výzdobu velkých veřejných staveb, například divadel, stadionů či hotelů. V Číně se podílela na stavbě více než 400 budov, kromě jiného i výstaviště v Šanghaji.

Dále čtěte:

Třidé a lidé. „Tisk“ budov se stává prostředkem geopolitického boje

Ve Švýcarsku postavili dům roboti. Ušetřili 60 procent cementu

Jak stavět bez písku a zedníků: autor krtkodomu Pribila sází na přírodní materiály

Stavebníkům chybí základní surovina. Firmy řeší, jak stavět z pouštního písku

BRAND24

Každý den nový dům. Obří 3D tiskárna postaví vesnici pro chudé

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).