Menu Zavřít

Nejbližší přítel člověka budoucnosti? Hlasový asistent

24. 1. 2017
Autor: Pixabay.com

Hlasoví asistenti jsou na vzestupu. Nejdále je internetový gigant Amazon a jeho asistentka Alexa. Už pomáhá lidem v šesti milionech amerických domácností a věští se jí zářná budoucnost.

Chcete mléko? Řekněte si ledničce, ona jej objedná. Zapomněli jste zavřít garážová vrata? Sdělte to hlasovému asistentovi, on už se postará. Chcete objednat pizzu, než se vrátíte domů z procházky? Není problém.

Budoucnost, v níž hlasoví asistenti ovládají domácnost, se nezadržitelně blíží. Hlasy (VoC – Voice of the Customer) budou v roce 2018 obsluhovat třetinu lidských kontaktů s technologiemi a elektronikou, uvedla poradenská firma Gartner.

Boj o nadvládu

Nejedná se jen o bizarní představu technologických nadšenců. O dominanci nad tímto trhem se snaží všichni velcí hráči - Apple, Google, Amazon, Microsoft. Zatím nejdál je Amazon, který s přístrojem Echo a asistentkou Alexou vsadil na propracované rozpoznávání hlasů. Echo už používá 6 milionů domácností ve Spojených státech.

Hlasové příkazy pouští hudbu na Spotify, Alexa řekne jaké bude počasí, hlas ovládá bankovní účet. Dosud byli hlasoví asistenti využívání zejména v mobilních telefonech. Jejich používání na americkém trhu raketově rostlo. Mezi lety 2013 až 2015 se zdvojnásobilo.

Hlasoví asistenti v mobilních telefonech
Rok %
2013 30
2014 56
2015 65

Podíl vlastníků telefonů v USA, kteří používají hlasového asistenta Zdroj: KPCB

Důvod používání hlasového asistenta v roce 2016 (v %)
Užitečné, když nejsou volné ruce 61
Rychlejší výsledky než při psaní dotazu 30
Obtížné psaní na některých přístrojích 24
Je to zábava 22
Nepřehlednému ovládání 12

Zdroj: KPCB/Statista

Na každém kroku

Alexa od Amazonu má svým pánům do pár let naslouchat na každém kroku. V telefonu, po celém domě, v autě, v hotelovém pokoji. „V několika následujících letech vznikne mnoho mluvících objektů,“ tvrdí Mark Rolston, bývalý kreativní ředitel firmy Frog a spoluzakladatel studia Argodesign. Zatím ale není kodifikováno, jak tato zařízení budou s lidmi a také mezi sebou komunikovat, upozornil server wired.com.


Hyundai představil na CES automobil budoucnosti. Čtěte:

Hyundai a vůz budoucnosti

 Auto budoucnosti podle Hyundai


Výhodou asistenta od Amazonu je, že má na sebe nabalen ekosystém aplikací, které mohou tvořit programátoři třetích firem. Například lednička od LG InstaView Smart Fridge, kterou firma představila na letošním veletrhu spotřební elektrotechniky CES 2017.

Lednice na displeji ukazuje návrhy jídel a Alexa může předčítat recept. Firma Ubtech zase nabízí malého robota Lynx, kterého lze ovládat přes Alexu.

Ani automobilky nechtějí stát stranou. Volkswagen i Ford měly na CES automobily, které mají na palubní desce v nabídce hlasovou asistentku Alexu. Amazon tak má dobré vyhlídky, že se jeho produkt globálně rozšíří. Čím více firem bude na ekosystému participovat, tím budou schopnosti Alexy rozmanitější.

Snadná komunikace

„Naším hlavním cílem je, aby interakce s Alexou byly pro uživatele snadné a bezproblémové,“ přeje si Brian Kralyevich, viceprezident firmy Amazon pro design digitálních produktů. „Zákazník by se neměl učit nový jazyk, aby mohl s Alexou komunikovat,“ dodal s tím, že cílem firmy je, aby Alexa dokázala reagovat na přirozený mluvený projev člověka.

Alexa funguje hladce, pokud chcete přehrát konkrétní písničku nebo si nechat udělat led v lednici. S tím, jak počet přístrojů ovládaných hlasem v domácnosti poroste, mohou přijít těžkosti. Například když prohlásíte, že chcete přivolat taxi pomocí služby Uber. Odpoví všechny přístroje najednou?

Rolston tvrdí, že příkazy musí být směřovány na konkrétní přístroj. Uvažuje se také o prostorovém vnímání, kdy bude reagovat přístroj, který je k vašemu hlasu nejblíže. V tom případě budou muset všechny firmy, které nabízejí ovládání hlasem, spolupracovat na softwarovém řešení mezi sebou.

Ochrana soukromí

S nástupem hlasových asistentů však vyvstává otázka ochrany soukromí. Aby systém fungoval, musí být asistent pořád zapnutý. O nahrávky může mít zájem například policie a vyšetřovatelé trestné činnosti.

V americkém městě Bentonville ve státě Arkansas už policie požadovala záznamy po Amazonu při vyšetřování vraždy.

Firma odmítla záznamy bez soudního příkazu vydat. Podle Joela Reidenberga, ředitele centra pro právo a informační politiku na Fordham University, budou šance firmy odmítat vydání záznamů u odvolacích soudů klesat. Amazon vysvětlil, že nahrávky jsou ukládány na vzdáleném úložišti a během času mohou být odstraněny.

„Nemyslím si, že (Amazon) je špatná firma. Ale myslím, že záznamy nechtějí vydat kvůli tomu, protože chtějí prodávat více těchto přístrojů,“ míní státní zástupce Nathan Smith, který záznamy požaduje.

BRAND24

Každopádně prolomení soukromí může být jedním z argumentů, zda si hlasového asistenta, který řídí vaši domácnost, pořizovat.

Nejznámější hlasoví asistenti
Amazon – přístroj Echo, který komunikuje formou asistentky Alexa
Microsoft – nyní má hlasovou asistentku Cortanu. Vyvíjí projekt mozku chytré domácnosti
Google – projekt Home
Apple – Siri, hlasový asistent pro iPhone. Vyvíjí také přístroj pro domácnost

Dále k tématu:

Sestrovražedný boj digitálních asistentek? Samsung koupil tvůrce Siri


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).