Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Češi si oblíbili nákupy ze zahraničí

Globalizace je znát v každém odvětví a nakupování není výjimkou. Dnes lidé čím dál víc…

Zabezpečení vozu proti krádeži vám zlevní pojištění

Většina dnešních moderních vozů je zabezpečena alarmem, který vás upozorní na neoprávněné…

Immofinanz a O2 prodloužily své partnerství

Společnost Immofinanz prodloužila na konci roku 2018 smlouvu se společností O2, hlavním…

Méně alkoholu či zrání v sudech od tequily? Skotská whisky se inovacím brání

15. dubna 2018, 09:27 - čtk
15. dubna 2018, 09:27

Skotská whisky je už po staletí tvořena stejnými ingrediencemi. Majitelé některých palíren se však diskrétně ptají, zda nenastal čas ucházet se o nové trhy, jako jsou rozvíjející se země se silným růstem. Když ekonomický list The Wall Street Journal v lednu zveřejnil "vysoce důvěrný" dokument skupiny Diageo, která vyrábí proslulou značku Johnnie Walker, vyvolalo to v tomto staletém sektoru vlnu šoku.

List odhalil, že gigant vyrábějící lihoviny uvažoval o některých novinkách, jako je aromatizovaná whisky, druhy s nízkým obsahem alkoholu či whisky zrající v sudech od tequily.

Manévrovací prostor je však velmi omezený. Scotch Whisky je označení chráněné britským zákonem: tato kořalka se musí vyrábět ve Skotsku z ječmene, kvasinek a vody a zraje nejméně tři roky v dubových sudech. Obsah alkoholu musí být nejméně 40 procent.

Za těchto podmínek je těžké uspokojit takzvanou generaci Y, která pečuje o své zdraví a přeje si snížit spotřebu alkoholu, nebo prodávat whisky na Blízkém východě, jenž je lukrativním trhem, ale konzumace alkoholu tam je často zakázána.

„Johnnie Walker se nemůže náhle stát jahodovou whisky a být vyvážen do Číny,“ řekl agentuře AFP profesor Matthew Pauley z Mezinárodního centra pro pivovarnictví a lihovarnictví při Heriot-Watt univerzitě v Edinburghu. „V tomto odvětví je velký zájem o kořalky s nižším obsahem alkoholu,“ dodává. Ve Skotsku byla zavedena minimální cena alkoholu a objevily se tam rovněž iniciativy, jako je „suchý leden“, měsíc střízlivosti po vánoční sváteční hojnosti.


Whiskey znečišťuje životní prostředí. S regulacemi bojuje i Jack Daniel‘s


Palírna Eden Mill ve městě St Andrews upustila od svého projektu používat čokoládový slad, jaký se uplatňuje v anglických tmavých pivech, protože Asociace skotské whisky ji varovala před nebezpečím, že to povede k výrobě lihoviny odlišné od tradiční skotské whisky.

Na policích Mezinárodního centra pro pivovarnictví a lihovarnictví trůní bylinky, koření a aromata používaná při experimentech s ginem. Vše je ale drženo daleko od destilačních přístrojů na whisky, přestože některé inovace byly v rámci zákonných ustanovení učiněny. Například šlo o změnu podílu alkoholu při zrání nebo o změnu sudů krátce před stáčením do lahví.

Spoluzakladatel palírny Eden Mill Paul Miller patří k těm, kteří jsou pro větší flexibilitu. „Máme nejlepší výrobce piva a lihovin na světě. Bylo by opravdu škoda, kdyby tito lidé neměli možnost prokázat svou kreativitu,“ uvedl ve skotském deníku The Herald.

Murdo Fraser ze skotského parlamentu projevuje méně nadšení: „Osobně bych dal přednost tomu, aby skotská whisky zůstala taková, jaká je. Proto musíme být opatrní, než se pustíme do nějakých inovací,“ říká.


Pivem vycpaná veverka, ležák ze sudu po whisky. Nejdražší piva světa


V tradičním baru Roseburn nedaleko rugbyového stadionu Murrayfield v Edinburghu rovněž panují rozpory. Třiapadesátiletý zedník Alan McGuire soudí, že by příliš radikální inovace odporovaly všemu, co whisky tvoří. „Je to úžasný nápoj, který má letitou tradici. Přidat něco jako je zázvor, citron nebo jahoda, to by zabilo jeho specifičnost,“ soudí.

Pětatřicetiletý ošetřovatel Christopher Gauld se označuje za velkého stoupence změny. „Whisky, kterou dnes máme, by nebyla taková, jaká je, kdyby lidé v minulosti nezkoušeli nové věci. Proto jsem pro experimenty,“ prohlašuje.

Asociace skotské whisky, jejímž hlavním úkolem je zachovat mezinárodní reputaci této místní speciality, neříká na všechno 'ne': „Inovace je důležitá pro všechnu výrobu, pro nové produkty ze skotské whisky nejsou překážky. Spotřebitele však nemůžeme mást. Reklama nových produktů nesmí v žádném případě tvrdit, že jde o skotskou whisky,“ říká její mluvčí. Asociace zdůrazňuje, že se aromatizovaná whisky už prodává jako likér, ale nemůže mít chráněné označení Scotch, stejně jako šumivé víno nemůže být označováno jako šampaňské.

Dále čtěte:

Whisky nad zlato. Proč se investice do alkoholu vyplatí?

Sběratel whisky Thomas: 4500 lahví a zdvojnásobený vklad

Čechy a Iry spojuje barová kultura, říká ambasador Tullamore D.E.W.

Komentář: Lahvovaný kapitál. Alkohol nepodléhá finanční krizím

Přidejte v ochraně ovzduší, nebo půjdete k soudu, vzkazuje Brusel zemím unie



Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Kdy budou Velikonoce?
Na splátku hypotéky již Češi vynakládají téměř 50 % příjmu
GDPR po roce: bouře ve sklenici vody či obří byrokracie?
Kraje rozdělí 3 miliardy korun na nové kotle. Poslední vlna dotací pomalu startuje
Jak zdanit příležitostný příjem?
Auta
V Ženevě se opět představí novodobý Stratos. Tentokrát s…
Opravdu jsou levná auta spolehlivější? Ne, nejspolehlivější je Lexus a Porsche 911
Kvíz: Poznáte správně model auta podle těchto detailů?
FCE Italia a PSA prodlužují smlouvu o spolupráci
Bentley Bentayga Speed: Téměř nejrychlejší SUV světa má 635 koní a jede až 306 km/h
Technologie
Co je příležitostný příjem a jak se daní?
Intel prozradil 45W procesory 9. generace pro notebooky: osmijádra mají až 5,0GHz turbo
Cnews FM: Nebývale pozitivní události kolem studia Warhorse a bank [podcast]
Samsung Galaxy Tab S5e je tenký jako břitva a dlouho vydrží
Bez dotací se elektromobily nerozšíří. Lidem se nevyplatí, ukazuje studie
Hry pro příležitostné hráče