Menu Zavřít

Za plyn ušetříme

15. 9. 2003
Autor: Euro.cz

PO CELOU PŘÍŠTÍ TOPNOU SEZONU BY MĚLY BÝT CENY ZEMNÍHO PLYNU NIŽŠÍ NEŽ DOSUD. OD 1. ŘÍJNA TOTIŽ ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD (ERÚ) SNIŽUJE CENY PLYNU PRO DOMÁCNOSTI O 3,1 PROCENTA. OSTATNÍM ODBĚRATELŮM, VČETNĚ PODNIKATELŮ, KLESNE CENA JEŠTĚ VÍCE, V PRŮMĚRU O 3,6 PROCENTA.

CIF24

PO CELOU PŘÍŠTÍ TOPNOU SEZONU BY MĚLY BÝT CENY ZEMNÍHO PLYNU NIŽŠÍ NEŽ DOSUD. OD 1. ŘÍJNA TOTIŽ ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD (ERÚ) SNIŽUJE CENY PLYNU PRO DOMÁCNOSTI O 3,1 PROCENTA. OSTATNÍM ODBĚRATELŮM, VČETNĚ PODNIKATELŮ, KLESNE CENA JEŠTĚ VÍCE, V PRŮMĚRU O 3,6 PROCENTA.

Úřad neměl podle Romana Cenka ze společnosti Atlantik FT důvod držet ceny na původní úrovni, když na světových trzích klesly. Předseda ERÚ Pavel Brychta uvedl, že úřad nechá ceny i od ledna 2004 nejspíše beze změny. K ní by tak mohlo dojít až od 1. 4., kdy se již přestává topit. Od října do prosince, kdy je snížení jisté, se spotřebuje zhruba 40 procent ročního odběru plynu. „Mohlo by to rozhoupat hlavně dosud váhající potenciální zákazníky,“ řekl ČTK finanční ředitel Východočeské plynárenské Zbyněk Němec. Brychta odmítl připomínky některých starostů, že po dvojím zvýšení cen plynu v letošním roce, se část majitelů domů nechce na plyn napojit. Obcím proto hrozí, že budou muset vracet státní dotace na plynofikaci. „I současné ceny zemního plynu jsou pod úrovní počátku roku 2002,“ připomněl Brychta. Odborníci upozorňují, že spotřebitelé si budou muset zvyknout na kolísání cen plynu, které se upravují s několikaměsíčním zpožděním za cenami ropy a také podle kurzu koruny a dolaru. V cenách plynu se neprojeví opatření ruské vlády, která rozhodla o zvýšení cla na vývoz zemního plynu od ledna příštího roku z pěti na 30 %. Clo odvádí ruský vývozce a do budoucna bude záležet na tom, zda zvýšení promítne i do cen suroviny. Brychta ale takový postup nepředpokládá již proto, že existuje konkurence dodavatelů plynu. Česká republika odebírá plyn kromě Ruska, také z Norska. „Je to logické,“ souhlasí s Brychtou analytik ČSOB Marek Fér. Připomněl také, že Transgas má s ruským dodavatelem plynu uzavřen dlouhodobý kontrakt, který by měl pravděpodobně zabránit jiným výkyvům v cenách plynu, než je závislost tohoto paliva na cenách ropy a kurzu dolaru. Přibližně 750 korun za rok ušetří od října letošního roku domácnost ve Středočeském kraji, která používá při spotřebě 31,5 MWh v rodinném domku zemní plyn k vytápění, vaření a ohřevu vody. Podobné slevy zemního plynu čekají na domácnosti, ale také podnikatele v ostatních krajích. Nejpříznivější ceny zemního plynu budou na jižní Moravě. Společnost Jihomoravská plynárenská (JMP) chystá zlevnění v průměru o 3,5 procenta. Podle generálního ředitele JMP Dana Ťoka mohou domácnosti počítat s poklesem ceny o 3,16 procenta, což je nejvíce v České republice. Maloodběratelům klesne na jižní Moravě od 1. října cena zemního plynu o 3,45 a středním odběratelům o 3,65 procenta. Velkoodběratelé mohou počítat se snížením cen o 4,06 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).