Menu Zavřít

Velký bratr je nahý

23. 3. 2020
Autor: Mladá fronta

Partička několika expertů vyšívá sledovací systém. Ve jménu ochrany zdraví nás všech. A se souhlasem vlády. Jenže původní návrh na šmírování nakažených, který ministři odsouhlasili, aby nedocházelo k porušování karantény, začal žít vlastním životem. Mimo jakoukoli kontrolu.

Nejprve ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že vláda schválila návrh na trasování nemocných pomocí technologií, které připravila skupina lidí, co se označuje heslem covid19cz, a to s pomocí dat od všech tří mobilních operátorů.

Tým datových a IT expertů covid19cz pak ale přišel s nápadem, proč stavět datovou analytiku jenom na operátorech, když by se dala využít i data od bank. Poloha platícího je totiž velmi spolehlivá. A světe div se. Česká spořitelna, ČSOB a další prý okamžitě zmobilizovaly své datové týmy a šmírovací myšlenku podpořily. Za pár dní bylo hotovo a vyšlo najevo, kolik lidí karanténu porušilo. Skvělá práce! Tleskali všichni.

Tím ovšem invence neskončila. Skupinka statečných ochránců veřejného zdraví přišla s dalším skvělým nápadem, a to nabízet lidem, že jim systém dá vědět, zda nepřišli do kontaktu s nakaženým. Hádejte, jaký bude zájem? Lidé jsou vystresovaní, bojí se. Svá data budou rádi sdílet i ti zdraví, za trochu té jistoty, že jim přeci velký bratr dá vědět, kdyby snad náhodou došlo na nejhorší a potkali by někoho s nákazou.

Nebojte, data jsou anonymizovaná, zneužít se nedají a bude je smět využívat jen hygiena. A dotyční musí se vším souhlasit. Kdo by protestoval? Jde o zdraví celé společnosti, proto se teď nehodí zjišťovat, co nám to tady pěkně v tichosti a jakoby s podporou státu vzniká.

Teď prý musíme být pozitivní. Vždyť jsme si sami ušili roušky. Zvládli jsme to i bez Babiše, proč bychom tedy raději nemohli nadávat na premiéra. Nebo na Čínu. Anebo se vztekat, že teď hodně dlouho nebudeme smět vycestovat za hranice. Teď není čas přemýšlet o nějakém trasování nakažených.

KL24

To není zlehčování situace nebo obhajoba těch, co porušili karanténu. Ale některé věci by neměly zapadnout. Na vybudování velkého bratra nikdy neexistovalo lepší podhoubí. Spousta lidí přišla o práci. Ti, co práci ještě mají, o ni mohou ze dne na den přijít. Továrny se zavírají, firmy krachují. Zdravý rozum ustupuje emocím. Ale znáte ten příběh o tom, jak se všichni báli říct, že král je nahý?​

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).