Menu Zavřít

STABILNÍ KORUNA

21. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

WT100

Respondenti Manažerského barometru nepředpokládají, že by letos hrozilo oslabení české koruny. Koncem roku očekávají možné oslabení vůči americkému dolaru, ale rozhodně ne vůči euru, na které je koruna vázána.
„Žádná banka už asi nepadne, stejně tak neočekávám zásadní krizi české ekonomiky ani politické scény, která by něco podobného nastartovala, tvrdí jeden z manažerů. I další reakce jsou velmi podobné, například tato: „Nevidím ekonomicky podložené důvody pro výraznější oslabování koruny, přičemž nevylučuji mírné oscilování v obou směrech kolem současné hodnoty.
Ředitelé soudí, že na kurs koruny může mít vliv případná privatizace. „S ohledem na prodej Komerční banky a další privatizační tituly, kde výnosy budou v cizích měnách, bude poptávka po korunách stále vysoká a zeslabení české měny neočekávám. Koruna bude fluktuovat na úrovni první poloviny května. Její poměr k euru a americkému dolaru se ale bude měnit a bude kopírovat kurs těchto dvou měn mezi sebou, snaží se o predikci další ředitel.
Manažeři také uvažovali o budoucím kursu koruny v souvislosti se silou, respektive slabostí eura. „Vzhledem k dlouhodobé nemohoucnosti eura, na které je česká koruna vázána, zde mnoho prostoru k oslabování nevidím, soudí jiný ředitel. Další pokračuje: „Velkou otázkou je, jaký vliv na kurs eura bude mít zavedení vlastních bankovek. Převažující názor sice je, že posílí, ale i kdyby tomu tak bylo, půjde o krátkodobý jev.
„Myslím si, že případně lze očekávat oslabení koruny vůči dolaru. To v případě, kdyby americká ekonomika v závěru roku začala opět vykazovat pozitivní trendy, soudí manažer, kterého doplňuje další, „v Americe lze předpokládat ekonomický růst opřený o daňové úlevy, nízké úrokové sazby a odstranění obchodních bariér v rámci AFTA. Evropa bude muset přijmout velmi podobná opatření, ale problémem je pomalé rozhodování, jež způsobí časový posun v jejich zavedení.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).