Menu Zavřít

Spadla klec. Německé „město aut“ se pro diesely uzavře už příští rok

22. 2. 2017
Autor: čtk/AP

Vznětové motory jsou od propuknutí aféry Volkswagenu v září 2015 ohroženým druhem. Vláda Bádenska-Württemberska nyní rozhodla, že do jejího hlavního města Stuttgartu, kde sídlí výrobci značek Mercedes a Porsche, od roku 2018 budou moci za zhoršených rozptylových podmínek vjet jen dieselová auta, splňující emisní normu Euro 6. To znamená, že zhruba 90 procent aut s pohonem na naftu bude mít smůlu.

Jen od začátku letošního roku byl přitom limit stanovený na 50 mikrogramů prachových částic na kubický metr překročen již 30krát. Jak uvedla agentura Reuters, emisní normu Euro 6 nesplňuje 90 procent dieselových aut v Německu.

„Může to znamenat několikadenní zákaz vjezdu pro desetitisíce aut,“ poznamenal německý Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Drobné částice prachu, které jsou produkovány i dieselovými motory, pak přesahují povolené limity až v 90 německých městech. Stuttgart je postižen často, protože leží v údolí.

Rozhodnutí přijala zemská „černo-zelená“ vláda Bádenska-Württemberska, která sestává z vládní CDU a Zelených. Premiér spolkové země Winfried Kretschmann je členem strany Zelených a rozhodnutí hájí s tím, že se jedná o řízené zpřísnění podmínek pro vjezd do města.

V celém roce 2016 bylo 65 dnů, kdy byl překročen limit koncentrace prachových částic. Přitom celkově za rok může být těchto dnů maximálně 35, jinak hrozí místním samosprávám postih ze strany Evropské unie.

BRAND24

Ve Stuttgartu je přihlášeno 107 tisíc dieselových aut a 73 tisíc z nich nesplňuje nejnovější emisní normu Euro 6. Na celoněmecké úrovni se debatuje o celoplošném zavedení ekologických modrých známek, které umožní vjezd do měst. Proti je zatím strana CDU Angely Merkelové.

Související články o zákazu dieselových aut:

Německé soudy: „Zakažte jízdu dieselem, snížíte tím emise.“

Zákaz vjezdu dieselům? Německá města jsou pro


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).