Menu Zavřít

Mlhavá budoucnost elektromobilů. Kolik jich vyjede v roce 2020?

6. 1. 2017
Autor: Ludovic Hirlimann via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Jaký podíl budou mít elektrická auta koncem dekády na celkovém množství nových vozů? Odpovědi na tuto otázku, ač zbývají již jen tři roky, se značně liší. Odhady se pohybují mezi jedním a jedenácti procenty.

Nástup elektromobility se zdá být neodvratný, otazník však visí nad tím, jak rychle k němu dojde. Při pohledu na prognózy různých organizací to skoro vypadá, jako by analytici věštili z křišťálové koule. Přestože jejich odhady mají jisté racio, liší se velmi výrazně.

Tak třeba americký energetický úřad EIA predikuje, že v roce 2020 bude v USA jedno nové auto ze sta elektromobilem či hybridním vozem. Naproti tomu Deutsche Bank hovoří o 11 autech. Rozdíl deseti vozů – nebo deseti procentních bodů v řeči statistiky. A je možné pokračovat dále, ukazuje web GreenCarReports. Poradenská společnost Deloitte odhaduje tři procenta, další člen velké auditorské čtyřky PwC osm procent.

Na čem se však analytici povětšinou shodnou, je skutečnost, že nástup elektromobility bude umožněn hlavně poklesem ceny za lithio-iontové baterie.

BRAND24


Přečtěte si: Elektromobily Čechy neberou. Stát zvažuje dotace pro občany

Továrna automobilky Tesla

V současnosti mají elektroauta na trhu zanedbatelný podíl, výjimku představuje Norsko s téměř 25 procenty elektromobilů nebo Nizozemsko se skoro desetinovým podílem. V příštích letech se dá ale očekávat změna i v dalších zemích. Tesla, Nissan a Chevrolet přijdou na trh s relativně levnými elektromobily (v ceně kolem 30 tisíc dolarů – kolem tři čtvrtě milionu korun) s dlouhým dojezdem. A do rozvoje elektromobility další automobilky investují miliardy.

Pokud jde o prognózu na delší časový úsek, jsou odhady ještě více rozdílné. Agentura Bloomberg nedávno vyčíslila podíl elektromobilů mezi novými auty v roce 2040 na 35 procent. Jejich cena má přitom spadnout pod (v přepočtu na dnešní kupní sílu) 22 tisíc dolarů (570 tisíc korun). Proti tomu ropný kartel OPEC odhaduje pouhé jedno procento, byť je u něj jakožto organizace hájící průmysl stojící za konvenčními palivy jasná zaujatost.

Více ze světa automobilů čtěte na webu Autobible.cz

Čtěte dále:

Jak ekologické jsou elektromobily? Záleží, kde jezdí

Plány Volkswagenu: být jedničkou v elektromobilech a znovu dobýt USA

Kde se prodává nejvíc elektromobilů na světě? V Norsku ani v Kalifornii to není


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).