Menu Zavřít

Inovace roku? Alexa od Amazonu

11. 7. 2016
Autor: Atomic Taco; Flickr

Technologie na samých hranicích možností spolu s tvorbou nových příležitostí, Amazon na žebříčku akademiků z Massachusettského technologického institutu poskočil z třináctého na první místo.

Titul nejvíce inovativní a „smart“ firmy roku 2016 Amazon získal díky svému interaktivnímu průvodci Alexa. Ten mohou uživatelé ovládat hlasem prostřednictvím zařízení Amazon Echo. V pohodlí domova jim tak doslova na povel přehraje hudbu, informuje o počasí, otevře oblíbené webové stránky či objedná pizzu.

„Některé z firem na našem žebříčku svou digitální expanzí v budoucnu zničí celá odvětví,“ píše v předmluvě publikace MIT Technology Review editor David Rotman. Amazon, který úspěšně pokračuje ve své expanzi do oblasti maloobchodu, je podle něj jednou z takových firem. Dalším příkladem je Facebook, který dostal pod tlak oblast médií.

Přečtěte si o tom, jak Apple podváděl:

Amazon rozdává peníze podvádějícího Applu

 Čtečka knih Amazon Kindle 5

Na druhém místě se umístila čínská společnost Baidu pro své aktivity na poli umělé inteligence. Podle MIT se Baidu snaží využití technologií dotlačit až na samé hranice. Původně čínská konkurence vyhledávače Google chce nyní proniknout do oblasti softwaru pro autonomní automobily budoucnosti. Za tímto účelem plánuje přetáhnout více než stovku softwarových vývojářů a inženýrů.

Desítka nejvíce inovativních firem roku (společnost, odvětví, hodnota v miliardách dolarů)
1. Amazon internet, digitální média 337
2. Baidu internet, digitální média 55
3. Illumina biotechnologie 20
4. Tesla Motors doprava 28
5. Aquion Energy energie *
6. Mobile Eye výpočetní technika, komunikace 8
7. 23andMe biotechnologie 11
8. Alphabet internet, digitální média 491
9. Spark Therapeutics biotechnologie 0,9
10. Huwei výpočetní technika, komunikace *

* není k dispozici
Zdroj: MIT Technology Review

Bronzovou příčku si vydobyla Illumina, kterou zakládal Jeff Huber, bývalý vysoce postavený manažer Googlu. Huber, jehož manželka zemřela na rakovinu, v roce 1998 firmu zakládal s jasným záměrem. Illumina se snaží vytvořit cenově dostupné krevní testy, pomocí nichž by bylo možné odhalit nejranější stádia nejrůznějších druhů rakoviny. Testy by se na trhu měly objevit do roku 2019 za méně než tisíc dolarů.

Z loňské první pozice klesla na čtvrtou Tesla Motors Elona Muska. Na výsluní se drží pro své zásluhy na poli autonomních automobilů. Páté místo pak patří Aquion Energy, která za podpory Billa Gatese vyvíjí ekologicky čisté baterie.

Drahé, rozmarné Silicon Valley

Žebříček padesáti nejvíce inovativních společností sestavují vědci v rámci MIT Technology Review každoročně. Akademici firmy hodnotí podle přínosu inovací ve vytváření nových příležitostí“. Digitální technologie však podle redakce MIT samy o sobě spásu nepředstavují.

KL24

„Autonomní vozy nepřinesou oživení světové ekonomiky stejně tak, jako umělá inteligence nevyřeší problém změn klimatu,“ stojí v předmluvě. „Drahé Silicon Valley, zapomeň na létající automobily a dej nám hospodářský růst,“ píše Rotman.

„Že máte vůz Tesla nabitý technologiemi, nemění nic na tom, že vaše baterie jsou drahé, škodlivé a elektřinu udržují s mizivou efektivitou,“ říká profesor ekonomie na MIT David Autor. „Nejprve je nutné ucpat díry v klíčových oblastech, jako je energetika či vzdělávání, a ty technologicky reformovat,“ tvrdí. Naneštěstí však tyto oblasti nejsou podle něj pro komerční zájmy technologických start-upů dostatečně atraktivní.


Přečtěte si o začátcích dnešních miliardářů:

5 slavných firem, které začínaly v garáži

Steve Jobs (Zdroj: ČTK)
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).