Také ve Švýcarsku si na bramborách umějí pochutnat. Potřebujete 1 kg brambor uvařených ve slupce, 100 g slaniny, 1 cibuli, 20 g másla, sůl a 60 g sýra gruyér (nebo jiného tvrdého sýra) v plátcích. Brambory oloupejte a nastrouhejte na nudličky, slaninu nakrájejte na drobno, cibuli na tenká kolečka.
BERNSKÉ RÖSTI
Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte brambory, slaninu a cibuli. Vše promíchejte a osolte. Směs stlačte, aby se vytvořila souvislá hmota a na mírném plameni opékejte. Otočte rösti pomocí talíře, aby byly zlatavé z obou stran. Plátky sýra položte na vrch a nechte rozpustit.
BRAMBOROVÁ KAŠE S ČESNEKEM
Připravuje se z 1,5 kg brambor, dvou paliček česneku, 115 g másla a 120 až 175 ml mléka. Paličky česneku 2 minuty blanšírujte ve vařící vodě. Potom je oloupejte. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a stroužky v něm opékejte až změknou a zezlátnou. Nechte vychladnout a potom česnek a všechno máslo zbylé ze smažení umixujte v mixéru. Směs dejte do mističky a přikryjte fólií. Brambory uvařené bez slupky v osolené vodě rozmačkejte a v kastrolu na středně vyhřáté plotně je nechte vyschnout. Mléko ohřejte. Postupně do brambor zašlehejte mléko, zbylé máslo a česnekové pyré. Dochuťte bílým pepřem a případně solí.